Osveta se servira hladna

'Osvetničke' haljine koje su nosile slavne dame nakon raskida

Autor: Žene.ba
'Osvetničke' haljine koje su nosile slavne dame nakon raskida
Foto: X

U svijetu poznatih ličnosti, modne odjevne kombinacije često predstavljaju ne samo izraz stila, već i moćan način komunikacije. Nakon javnih prekida, poznate žene često biraju haljine koje ne samo da naglašavaju njihovu eleganciju, već i šalju snažnu poruku samopouzdanja i samosvjesnosti.

U junu 1994., princeza Diana donijela je neočekivanu odluku: obuči crnu haljinu grčke dizajnerice Christine Stambolian za ljetnu zabavu u Serpentine Gallery, koja se održavala u okviru Kensingtonske palače u centru Londona.

Ta haljina je stajala u princezinom ormaru tri pune godine, smatrana preodvažnom za javni nastup. No, 24. juna 1994., dan je bio drugačiji. Taj dan je zahtijevao hrabrost i izazov. To je bio dan kada je princ Charles javno priznao svoju nevjeru i vezu s Camillom Parker Bowles. Umjesto planiranog elegantnog modela s Valentinovim potpisom, princeza Diana je u posljednji trenutak odabrala kratku crnu svilenu haljinu. Mediji su je nazvali "osvetnička haljina".

Danas, "osvetnička haljina" postala je simbol hrabrosti i samopouzdanja nakon prekida, u čast princezi Diani. Njeno nošenje predstavlja izjavu da se život nastavlja, bez obzira na razočaranja i nepravde. Ova odvažna kreacija postala je moćan podsjetnik na snagu i samosvijest koje žene mogu pronaći u sebi nakon prekida.

Nakon princeze Diane i druge slavne dame pojavile su se u izdanjima koja se nazivaju osvetničkima.

Shakira odala počast legendarnoj osvetničkoj haljini svojim izdanjem na Filmskom festivalu u Cannesu 2022. godine. Nakon vijesti o aferi njezinog dugogodišnjeg partnera Gerarda Piquea, pjevačica se pojavila u haljini srcolikog dekoltea i crne boje, što je podsjetilo na ikoničnu haljinu princeze Diane. Shakira je dodala moderni dodir kombinujući prozirne rukavice, sandale i visoki raspor s lijeve strane, dajući svojoj pojavi elegantan, ali odlučan izgled. Ovaj modni odabir nije samo bio izraz stila, već i snažne izjave samopouzdanja i snage, dok Shakira pokazuje da se život nastavlja čak i nakon javnih razočaranja u ljubavi.

Nakon prekida s glumcem Hughom Grantom 2000. godine, glumica Elizabeth Hurley morala se brzo pojaviti na crvenom tepihu. Njezino pojavljivanje u satenskoj haljini boje šampanjca nije prošlo neprimijećeno.

U februaru 2019. godine, stigla je vijest o prekidu zaruka između Lady Gage i Christiana Carina. Samo nekoliko dana nakon objave te vijesti, Lady Gaga je stigla na dodjelu Grammyja, oduzimajući dah svojim pojavljivanjem u haljini brenda Celine.

Nicole Kidman i Tom Cruise razišli su se 2001. godine, a uskoro je uslijedilo njihovo pojavljivanje na premijeri film "The Others", na kojoj je glumica oduzimala dah u crnoj uskoj haljini.

Nakon razvoda od Brada Pitta, Jennifer Aniston pojavila se na premijeri filma "Derailed" u elegantnoj haljini modne kuće Chanel kojom je poručila da se neće dati uplesti u tračeve o raspadu braka s poznatim glumcem.

Nakon što je raskinula zaruke s Benom Affleckom, Jennifer Lopez stigla je na crveni tepih Zlatnih globusa 2004. godine u haljini Michaela Korsa i ostavila sve prisutne bez daha.