Manje je više

Otkrivamo tajnu kapsulnog ormara - što svakoj ženi treba

Autor: Žene.ba
Otkrivamo tajnu kapsulnog ormara - što svakoj ženi treba
Foto: Ilustracija

Ako se svako jutro suočavate s dilemom pred ormarom i imate utisak da ne možete smisliti novu kombinaciju ili se često opredeljujete za istu odjeću, onda definitivno razmišljate o konceptu 'kapsula ormaru'. Što je to 'kapsula ormar' i koliko odjeće vam zapravo treba da biste uvijek bili dobro obučeni?

Iako je ovaj izraz postao posebno popularan u posljednjih nekoliko godina, nije nov. Već tokom 80-ih godina razgovaralo se o vrijednosti bezvremenskih komada koji bi trebali činiti osnovu svakog garderobera. Posljednjih godina, sa sveopštim podizanjem svijesti o ozbiljnim posljedicama brze mode po okolinu, minimalizam je ponovno dobio na značaju u svijetu mode.

Začetnicom ove ideje smatra se Susie Faux, vlasnica butika Garderoba, koja je prepoznala problem prekomijernog trošenja novca i vremena na modne proizvode, često niske kvalitete i izrade, te artikle koji će već iduće sezone biti zastarjeli.

Ideju je popularizovala američka dizajnerka Donna Karan, predstavivši 1985. godine svoju kapsulnu kolekciju pod nazivom '7 jednostavnih komada'. Njena revija počela je modelima obučenim u crne bodije i majice, a zatim su modeli tokom revije sastavljali različite kombinacije koristeći preostale komade garderobe (univerzalna suknja, udobne pantalone, prilagođena jakna, kašmirski džemper, bijela košulja itd.)

View this post on Instagram

A post shared by Tamara Kalinic (@tamara)

Kako napraviti 'kapsula ormar'?

Prilagođavanje koncepta modne kapsule vlastitim željama i životnom stilu ključno je, a u nastavku donosimo nekoliko ključnih savjeta uz preporuke i modne kombinacije poznatih blogerki koje vam mogu pomoći u tom procesu.

Proljetno čišćenje

Neki modni stručnjaci naglašavaju da bi sve što ne nosimo barem jednom godišnje trebalo biti izbačeno iz ormara. Iako nismo pristaše tako stroge modne discipline, istina je da nema potrebe za duplim brojem sličnih majica koje često završe zaboravljene u ormaru.

Proljeće je idealno vreme za temeljito čišćenje ormara. Iako ovaj korak može biti izazovan, bez njega nećete postići pravu promjenu. Da biste olakšali proces, možete tražiti pomoć od prijatelja koji će biti objektivniji i racionalniji. Onda, donirajte odjeću koju planirate izbaciti nekome kome je zaista potrebna.

View this post on Instagram

A post shared by Sofia Boman (@sofiaboman)

Manje je više

Nakon što sredite ormar i redukujete količinu odjeće na prihvatljiv nivo, preporučuje se napraviti pauzu. Nema potrebe da odmah žurite u kupovinu i kupujete stvari koje vam vjerovatno nisu potrebne. Pokušajte živjeti s manje odeće nego inače.

Ako ste prvi korak napravili kako treba i zadržali kvalitetne i bezvremenske komade, s vremenom ćete početi uživati u kombinovanju odjeće na kreativan način. Manji izbor znači više prostora za kreativnost. Kombinacije koje možda niste ni zamislili, sada će izgledati sjajno uz dodatak pravog detalja.

Ključni komadi

Ako vam se čini da je čitav koncept previše radikalan, možete početi s jednostavnim izazovima. Izaberite 10 komada odjeće iz ormara i kombinujte ih na različite načine u narednih 7 dana. U početku može biti izazovno, ali s vremenom će se probuditi vaša mašta.

Kako bismo vam olakšali, predložili smo 10 osnovnih komada koji čine temelj svakog proljetnog ormara: kožna jakna, baloner, bijele tenisice, traperice, bijela košulja, crna jakna, mala crna haljina, torba koja ide uz sve, kaput i kardigan.

View this post on Instagram

A post shared by Sofia Boman (@sofiaboman)

Na temelju ovih komada gradite ostatak svoje palete odeće, fokusirajući se na to da zadržite što više komada koji se mogu kombiniovati na različite načine. Na taj način svakog dana možete nositi omiljene komade koji su inače često rezervisani za posebne prilike, čineći da se osjećate bolje. Osim toga, vaš ormar će uvijek izgledati uredno i organiziovano.