Preokret u modi

Ova Copernijeva torbica je napravljena od 99% zraka i izgleda nevjerovatno

Autor: Žene.ba
Ova Copernijeva torbica je napravljena od 99% zraka i izgleda nevjerovatno
Foto: Coperni

Za jesen/zimu ’24, Coperni je svoju viziju digao u nebesa, doslovno. Od štikli u obliku zvijezde do monolitnih kaiševa, pariška marka prigrlila je intergalaktiku, ispunivši pistu haljinama koje su izgledale poput svemirskih deka i balonastih suknji koje su podsjećale na prstenove Saturna.

Ali jedan sjajni dodatak potpuno je ukrao show: torba Air Swipe, izrađena od najlakšeg čvrstog materijala na planeti Zemlji.

Jajolika, gotovo prozirna torbica koja izgleda kao da je skinuta sa svemirskog broda, Air Swipe sastoji se od tvari koja se sastoji od 99 posto zraka i 1 posto "stakla". Stakleni dio zapravo je nanomaterijal silika aerogel, koji Copernijev kreativni tim opisuje kao "vrlo delikatan i nelomljiv".

View this post on Instagram

A post shared by coperni (@coperni)

Prije nego što je postao najnovije otkriće u modi, NASA je koristila aerogel od silicijevog dioksida za prikupljanje kosmičke prašine, jer materijal može izdržati ekstremnu toplinu i pritisak koji je 4000 puta veći od njegove težine.

Razvio ga je profesor Ioannis Michaloudis—istraživač i vizualni umjetnik koji je predvodnik ugradnje aerogela od silicijevog dioksida u likovnu umjetnost—Air Swipe najveći je predmet ikada stvoren od nanomaterijala … i težak je samo oko 33 grama.

Copernijeva kreacija postavlja velika pitanja o budućnosti modnih dodataka. Ako možemo napraviti torbicu praktički od zraka, što je sljedeće? I signalizira li to održiviju budućnost za modu?

Razvio ga je profesor Ioannis Michaloudis—naučnik i vizualni umjetnik koji je predvodnik ugradnje aerogela od silicijevog dioksida u likovnu umjetnost—Air Swipe najveći je predmet ikada stvoren od nanomaterijala,  a težak je samo oko 33 grama.

Copernijeva kreacija postavlja velika pitanja o budućnosti modnih dodataka. Ako možemo napraviti torbicu praktički od zraka, šta je sljedeće? I signalizira li to održiviju budućnost za modu?

Kada je Coperni objavio torbu na Instagramu, jedan je komentator izrazio ono što je svima na umu, pitajući: "Služi li ona funkciji torbe??"

Coperni je odgovorio:"Može držati iPhone ;)."

Dakle, Copernija torbica je lagana, održiva, futuristična i funkcionalna. Kako se Mjesec mode bliži kraju, Coperni dokazuje da je nebo zaista granica — a sam zrak mogao bi biti ključ svih naših budućih omiljenih torbi.​ U nastavku pogledajte video sa modne piste sa Copernijevom torbicom.

@voguegermany @coperni just presented a bag of 99% air on the runway at #parisfashionweek. Made of #nasa's nanomaterial silica #aerogel, the lightest solid on planet #earth. #voguegermany #coperni #theairswipebag #waterearthfireair #avatar #avatarthelastairbender #aerogeltech #parisfashionweek2024 #coperniswipe #copernibag ♬ Avatar the Last Airbender - juanito