Pogledajte galeriju

Pariz 2024: Sedmica visoke mode donijela je nadrealne kreacije

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram

Sedmica visoke mode za jesen 2024. u Parizu bila je prepoznatljiva po nadrealnim kreacijama, koje su rezultat sati i sati ručnog rada te metri i metri najluksuznijih tkanina, pretvorenih u fantastične "couture skulpture". 

Ovaj najiščekivaniji modni događaj otvorio je Schiaparelli s modelima koji nadilaze maštu i vrijede kao kolekcionarski predmeti. Kreativni direktor ove kultne modne kuće, Daniel Roseberry, potvrdio je tu činjenicu rekavši: "Ljudi ne kupuju Schiaparelli, oni ga skupljaju. Ta predanost nadahnuta je odnosom između klijenta i kreacije.”

Za svoju reviju, Roseberry je odabrao podzemnu, mračnu prostoriju hotela Salomon de Rothschild, gdje je predstavio vrhunska modna djela fokusirana na izrazito ženstvenu formu. Kolekciju su obilježila anđeoska krila metalik sjaja i izduljene siluete, a kroz nju se provlačio i neizostavan simbol kuće – ključanica. Svaki komad, od troslojnih šiljaka od organdija, baršunastih krila, drapiranih transparentnih tkanina do voluminoznih oblika, privlači pažnju i zadržava je svojim jedinstvenim i duboko promišljenim modnim predznakom.

Jedna od najočekivanijih revija bila je ona luksuzne kuće Chanel. Nakon iznenadnog odlaska kreativne direktorice Virginie Viard početkom juna, postavilo se pitanje ko će preuzeti vodstvo i couture kolekciju. Kako su obećali iz Chanela, sve je bilo gotovo na vrijeme, a autor najnovije skupocjene linije bio je Chanelov kreativni studio, što su i potvrdili. Revija održana u grandioznoj pariškoj Operi – Palais Garnier, oduševila je sofisticiranom i teatralnom kolekcijom.

Glomazne baršunaste i svilene mašne kao ukrasi za kosu, tvid upotpunjen vrhunskim rukotvorinama te neočekivani elementi od lakiranog žerseja, sve su to bile ključne značajke. Spoj opere, baleta i visoke mode rezultirao je majstorskim komadima poput dugačkih kaputa i pelerina, svjetlucavih kostima i veličanstvenih ovratnika.

Giorgio Armani, pravi virtuoz visoke mode, u svojoj 89. godini i dalje vodi istoimeni brend, a sada nam je simbolično prikazao 89 lookova. Njegova suptilna elegancija u formi savršeno krojenih odijela, besprijekornih baršunastih kaputa i izrazito ženstvenih haljina osvaja na prvu. Inspiraciju za najnoviju viziju pronašao je u vječnoj klasici i ljepoti bisera, čije su perlice svih veličina krasile cijelu Armani Privé kolekciju.

Vidjeli smo mini pelerine od niski bisera, tradicionalne francuske kape s tim detaljem u predimenzioniranoj formi te brojne teksture i obrube s nanizanim "sedefastim perlama”. Njegove vizije, u savršenom spoju suvremenog i retro stila, prava su nosiva umjetnost.

Maria Grazia Chiuri za Dior inspiraciju je pronašla u Olimpijskim igrama kroz vrijeme. Njene reference na antičku Grčku, zanimljivi drapirani oblici i tunike zavladali su pistom, donoseći minimalističku ljepotu i slobodu pokreta. Kolekcijom su dominirale lepršave i lame tkanine, efektne resice te prozirne i blještave teksture. "Želim raditi odjeću u kojoj tijelo dobro izgleda i u kojem se može slobodno kretati”, rekla je dizajnerica.

Demna Gvasalia za Balenciagu opet je ispričao svoju specifičnu couture priču, koristeći traper, kožu, trikotažu i pamuk umjesto luksuznih tkanina. Njegova vizija visoke mode uključuje pokrivala za glavu ukrašena majicama te haljine načinjene od različitih krojnih dijelova traperica i majica. "Mislim da je važno unijeti i ove teksture u couture. Tako da ne budu prisutni samo saten i til, već i drugi materijali koji trebaju postati dio vokabulara visoke mode, barem u mom radu”, rekao je Gvasalia.

"Bajkoviti vrt” libanonskog dizajnera Elie Saaba i dalje cvjeta najljepšim buketom ženskih haljina koje naglašavaju figuru i čine je besprijekornom. Zavodljive crne haljine s dugačkim rukavicama ili bolero detaljima prožele su kolekciju, spajajući eleganciju i ženstvenost. Raskošne tkanine pretočene u luksuzne kreacije visoke mode i nekoliko muških modela s izvezenim ogrtačima istakli su se u ovom "ženskom buketu”.

Najnoviju couture liniju za brend Jean Paul Gaultier dizajnirao je Nicolas Di Felice, kreativni direktor brenda Courrèges. Nakon Simone Rocha, Hidera Ackermanna, Chitose Abe i Juliena Dossene, nastavio je niz gostujućih dizajnera visoke mode. Nakon umirovljenja Jean Paul Gaultiera, poznata modna kuća svojim kreativnim gostima daje slobodne ruke za izražavanje vlastite vizije kultnog brenda. Di Felice je predstavio pročišćene kreacije koje nose prepoznatljiv kod Gaultiera. "Sviđa mi se ideja pokazivanja nečega što je skriveno”, rekao je Di Felice, referirajući se na kultni Gaultierov korzet, kojeg je ukrasio s čak 42 hiljade kukica za kopčanje, odajući počast brendu.

Trend koji i influenceri vole

Topići na vezanje: Neizostavni ljetni hit u svijetu mode

Vrijeme je za plažu

Evo kad je najbolje putovati sa bebom na more