U fokusu romatični modeli

Pet vodećih modnih trendova koji će dominirati u našim ormarima ovog proljeća

Autor: Žene.ba
Pet vodećih modnih trendova koji će dominirati u našim ormarima ovog proljeća
Foto: Ilustracija

Iako se kalendarski još uvijek nalazimo u zimskom periodu, u svijetu mode to znači samo jedno – vrijeme je za otkrivanje proljetnih modnih priča. Nedavna Sedmica mode donijela je inovacije koje već sada jasno naznačuju da će obilježiti modne izbore tokom nadolazećih mjeseci.

Ako sudimo prema onome što smo dosad vidjeli, ovo proljeće ne donosi eklektične boje niti eksperimentisanje, ali zato uvodi pomalo kontroverzne trendove koji već neko vrijeme dominiraju.  Osim toga, u fokusu su pomalo sanjivi, romantični komadi koji se lako mogu kombinovati u svakodnevnim varijantama. Kako biste imali sve na jednom mjestu, u nastavku pogledajte četiri trenda koja se ističu.

Cvjetni uzorak

Iako cvjetni uzorak nije ništa novo kad su u pitanju proljetne kolekcije, modne kuće poput Valentina, Loewe-a, Alexandra McQueena, Simone Roche i drugi ne odustaju od ovog romantičnog motiva, iako se može smatrati "sigurnim" izborom. Ipak, cvjetni uzorak može biti izuzetno kreativan i jedinstven, ne nužno ograničen na tradicionalni print, već se može koristiti i kao dekorativni element. Na primjer, suknje sa ružama kao detaljem, voluminozne majice s cvjetnim ukrasima, transparentni materijali ili igra slojevima pružaju raznovrsne mogućnosti kako inkorporirati cvijeće u proljetne kombinacije, izbjegavajući monotonu odjevnu kombinaciju.

View this post on Instagram

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)

Maxi suknje

Iako maxi suknje nikada nisu potpuno izašle iz mode, složit ćemo se da su u posljednjim sezonama malo bile u drugom planu. No, sada su ponovno u fokusu, posebno raskošni modeli koji prihvataju elemente baletne estetike, ali istovremeno nude i suptilnije varijacije. Ono što je ključno jeste naglasak na volumenu i dominaciji donjeg dijela odjeće u usporedbi s gornjim dijelom. To znači nošenje uskih topova ili korzeta, a dodatno se preporučuju i balerinke kako bi dojam bio potpun. Ove baladne siluete predstavljaju izvrsnu priliku za izlazak iz zone udobnosti, a ako vam treba inspiracija, potražite je u nedavnim kolekcijama modnih kuća poput Louis Vuittona, Bottega Venete ili Stauda.

Visoki vs. niski struk

Na sreću ili nesreću mnogih, niski struk i dalje je prisutan, zajedno sa svojom potpunom suprotnošću - visokim strukom. Ove sezone čini se da ne postoji zlatna sredina, jer smo na modnim pistama vidjeli izražene opcije jednog ili drugog. Miu Miu, Jonathan Anderson, Louis Vuitton, samo su neki od brendova koji su odlučili zanemariti srednji struk. Bez obzira na trendove, važno je odabrati modele koji laskaju vašoj figuri i ističu ono najljepše. Što se tiče stilizovanja, niski struk se naginje prema Y2K estetici, pa možete birati uske klasične majice i tanje pulovere, dok visoki struk izgleda sjajno s crop topovima ili elegantnim, profinjenim košuljama.

View this post on Instagram

A post shared by Miu Miu (@miumiu)

Bijelo s bijelim

Sa bijelom bojom je teško pogriješiti, a "all white" kombinacije oduvijek su nam na vrhu liste favorita. Brendovi poput Jacquemusa, Valentinoa, Brandona Maxwella, Victorije Beckham, Chloé-a su uključili bijele kombinacije u svoje viđenje proljeća putem ženstvenih komada koje ćete odmah poželjeti dodati u svoju kolekciju - lepršave bluze, suknje i hlače s naglašenim strukom, oversized baloneri, samo su neke ideje koje možete iskoristiti kako biste stvorili pravi proljetni power look. Također, nemojte se libiti eksperimentiranja s različitim uzorcima, reljefnim detaljima i krojevima kako bi kombinacija postala još zanimljivija.