Moda

Preminula modna ikona Gloria Vanderbilt

Autor: Žene.ba
Preminula modna ikona Gloria Vanderbilt

17. je juna u 95. godini života preminula modna ikona, ”poor little rich girl” i dama iz visokog društva Gloria Vanderbilt, javlja Anderson Cooper, njezin sin i CNN-ov dopisnik.

https://www.instagram.com/p/BfbtNOxjCtE/?utm_source=ig_embed

Rodila se 20. februara 1924. godine, a modna ikona Vanderbilt je postala sedamdesetih godina prošlog stoljeća s istoimenom linijom uskih traperica koje su nosile njezin potpis i zaštitni znak logotipa labuda. Komad koji je nosila svaka žena sa stilom. Napisala je kako je kao djevojka željela postati časnom sestrom, što bi bio nevjerojatan gubitak kronika visokog društva  i dramatične vreve za tabloide. Umjesto samostana, odabrala je život koji je inspirirao priče za desetke sapunica, romantičnih romana, mjuzikla na Broadwayu i ljubića.

https://www.instagram.com/p/By06wO9H2ec/?utm_source=ig_embed

Glorijina tetka, Gertrude Vanderbilt Whitney, koja je osnovala Muzej američke umjetnosti Whitney, tvrdila je da je Glorijina majka zloupotrijebila zakladni fond za stil života koji je uključivao ljubavnicu i otišao na sud. Whitney je dobila skrbništvo nad djetetom u oštrom, senzacionaliziranom slučaju koji je na kraju stigao do Vrhovnog suda SAD-a. Javnost je pozorno pratila sudbinu “Male Glorije”, koju je u to vrijeme štitilo 12 tjelohranitelja. Whitney je naposljetku dobila skrbništvo nad Glorijom. Jedan je sudac prekorio djevojčinu majku zbog toga što je živjela načinom života “koji je bio na putu uništiti njezino zdravlje i zanemariti njezino moralno, duhovno i mentalno obrazovanje”. Vanderbilt je izjavila kako je traumom oduzimanja od majke započela  njena cijeloživotna potraga za ljubavlju i odobravanjem. To ju je navelo da se uda za 32-godišnjeg holivudskog agenta Pat DiCicca, kada je imala samo 17 godina, a nakon njega su sljedila još 3 muža.

https://www.instagram.com/p/Bo1yWsdDsy2/?utm_source=ig_embed

Bavila se glumom, slikanjem, poezijom i manekenstvom. Njezin rad također je krasio kolekciju šalova prije nego što je započela liniju traperica i proširila se na parfeme, cipele, kožnu galanteriju i dodatke. Godine 1978. prodala je svoj brend Gloria Vanderbilt i pokrenula još jednu modnu tvrtku.

https://www.instagram.com/p/BbAopQiDyOi/?utm_source=ig_embed

Sex, shvatila je, bila je tema za koju je otkrila da je beskrajno fascinantna. Jedan od njezinih memoara govorio je o njezinim romsanama s holivudskim zvijezdama kao što su Sinatra, Marlon Brando, Gene Kelly i Howard Hughes, kao i s raznim oženjenim muškarcima. 2009. u dobi od 85 godina objavila je eksplicitan erotski roman “Obsession”.

https://www.instagram.com/p/BXDJrcwjzVs/?utm_source=ig_embed

Opirala se i rasnim stereotipima vremena tako što je pedesetih godina prošlog stoljeća bila u vezi s crnim fotoreporterom Gordonom Parksom. “Prihvaćam sve – bol i zadovoljstvo, dramu i razočaranja”, napisala je u sažetku svog života u romantičnim memoarima, “To se činilo važnim u to vrijeme”.

https://www.instagram.com/p/BXGc5sUjk1r/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BWssTzRjwYt/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/BWiVmd7jJJS/?utm_source=ig_embed

Elle.hr