Moda

Radovi bh. dizajnerice Amine Musić Nalo među nominacijama na Zagreb Design Week takmičenju

Autor: Žene.ba

Bh. dizajnerica Amina Musić Nalo nominirana je na takmičenju Zagreb Design Week Award 2023. u kategoriji Tekstilni i modni dizajn. Nominovani su radovi ma i kekino, koji kroz igru i slobodu pokreta preispituju odnos društva prema trudnici i odijevanju, kao i dječiju intimu, piše FBL.ba.

Haljina za trudnicu ma je rad kroz koji se proteže niz istraživanja na temu trudnoće kao psihičkog i pojavnog dijela promjena, kao i historijskog, socijalnog i kulturološkog poimanja trudne žene. Kao produkt rada nastala je unikatna haljina za upotrebu u svakodnevnim prilikama, ali s ciljem da se u njoj žena osjeća posebno i da se slavi ljepota i snaga ženskog trudnog duha i tijela. Haljina je oblikovana da bude udobna i da se mijenja sa tijelom trudnice tokom različitih faza trudnoće, ali i kroz postporođajni period.

Trudnoća kao faktor opstanka svijeta posmatrana kroz prizmu dizajna je neizmjereni poligon istraživanja. Suočavajući se sa nizom teorijskih i činjeničnih medicinskih ukazivanja vezanih za trudnoću u spoju sa svim dovelo je do krajnjeg rješenja, haljine koja spaja estetsko, funkcionalno i dekorativno. Istraživački rad u polju inkluzivnog dizajna je velika odgovornost i izazov. Haljina kao sinteza istraženog javila se prirodno i dala svjetionik za dalji rad u polju rješenja estetske funkcionalnosti sa idejom da se žena osjeća posebno, da se slavi ljepota i snaga trudnog ženskog tijela. Haljina je oblikovana sa ciljem da bude udobna, sastoji se iz dva dijela čime je omogućeno da dio koji pokriva stomak sužava i širi. Haljina je realizovana u prozračnom, prirodnom lanu i dekorisana transferisanjem prirodnog bilja na tkaninu i fiksiranjem dekoracije. Misao vodilja je ostala duboko usađena u budućnosti opstanka, jer bez poroda nema ni čovjeka, a mi smo dio budućnosti, samim tim važno je istraživati posebnost trudnica i olakšavanje njihove svakodnevnice preko dodira posebnosti i osjećaja nesputanosti, ističe dizajnerica Amina Musić Nalo.

Dekica kekino preispituje pojam intime kod djeteta, pokušavajući da razvije odnos između produkta i magičnog svijeta mašte. Nastala je iz koncepta žabice, igre gatalice koja kod djece razvija maštu i kreativnost beskonačnog spajanja, slaganja i razlaganja.

Zbog svoje forme i oblika žabica podsjeća na sklapanje manjih dijelova koji čine veću cjelinu. Bitan je odnos djeteta i dekice sa strane psihologije i onog što svaka individua doživljava kao svoju dječiju, najraniju intimu. Unošenjem boja i geometrije želja je oživjeti igru žabica na nekonvencionalan način kroz produkt, dekicu za djecu koja će sadržavati kvalitete samog savijanog papira. Na taj način odrasla osoba će evocirat mentalne uspomene, a dijete u svojoj dobi stvarati prostor za skrivanje u svijet dječije intime. Deka za djecu u formi žabice omogućava djetetu pokrivanje prilikom spavanja, igru savijanja dekice na različite načine i sakrivanje igračaka kako bi se razvile motoričke sposobnosti u dobi bebe. Produkt visoke estetske prirode koji potiče dječiju maštu i razvija dječiju intimu. Sistem slaganja u formu žabice je simboličke prirode, jer proizilazi iz instiktivne reakcije na riječ intima, kaže dizajnerica.

Amina Musić, diplomirana produkt dizajnerica na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Realizirala niz studentskih projekata iz polja produkt i modnog dizajna radeći uporedo kao kostimograf i scenograf. Pri radu akcenat je na slobodi, prirodnosti, praktičnosti i momentu magičnog u dizajnu. Umjetničko izražavanje prožima se kroz pomno birane teme projekata sa dozom promišljanja o odnosu forme i funkcije. Dizajn je način života i razmišljanje, svakodnevno nastojanje da unaprijedimo i inoviramo budućnost dizajnerske scene, lokalno i globalno.

ZGDW Award je jedina hrvatska nagrada za dizajn s međunarodnom konkurecijom natjecatelja. Dodjeljuju se nagrade u kategorijama Grafički dizajn, Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, Produkt dizajn, Dizajn prostora, Tekstilni i modni dizajn, Dizajn društvenih inovacija. Sve prijavljene radove ocjenjuje međunarodni žiri.

Najbolji radovi bit će predstavljeni izložbom finalista tokom Zagreb Design Weeka, na središnjoj lokaciji, Zagrebački Velesajam. Nagrade se dodjeljuju u obliku priznanja, na otvorenju Zagreb Design Weeka, 26. septembra. Ulaz na dodjelu nagrada je slobodan.

Zagreb Design Week ove godine traje od 26. septembra do 1. oktobra.

Žene.ba