Komad koji nije prolazan model

Sezona balonera kuca na vrata, a mi vam donosimo najljepše iz ponude

Autor: Žene.ba
Sezona balonera kuca na vrata, a mi vam donosimo najljepše iz ponude
Foto: Ilustracija

Sve je započelo s jednim brendom - Burberry. Britanska modna kuća, praktički je oblikovala svoj identitet oko balonera, što je rezultiralo time da mnogi štede godinama kako bi mogli priuštiti baloner. Ovaj komad nije prolazan modni trend, već čvrsto pripada kapsulnoj garderobi, a njegova vizualna neutralnost omogućuje jednostavno usklađivanje sa svim stilovima. Kako su temperature posljednjih dana visoke, čini se da je vrijeme za službeno otvaranje sezone balonera.

Vrijeme je za balonere!

Baloner kakav poznajemo danas ima korijene iz Prvog svjetskog rata, ali sličan dizajn bio je prisutan već tokom 19. stoljeća. Njegova popularnost dodatno je porasla kroz holivudske filmove prije nekoliko decenija, a kroj sa jaišem pokazao se vrlo praktičnim, naglašavajući figuru i pružajući sofisticiran izgled.

U posljednjih nekoliko godina, uslijed modnih trendova koji potiču na opušteniji izgled, baloneri se nose otkopčani i u oversized varijantama, pri čemu su posebno popularni modeli bez kaiša naglašenog A-kroja.

Hailey Bieber, trendseterica, nedavno je nosila dva potpuno različita modela balonera u kratkom vremenskom razdoblju, potičući nas da i sami izvadimo svoje modele iz ormara.

Christian Dior, francuska modna kuća, ostala je vjerna klasičnom pristupu te je u svoju novu kolekciju uključila bež balonere. Njemačka blogerica Caroline Daur prošetala je identičan Dior baloner na njihovoj Haute Couture reviji u Parizu. Ako je baby yellow nijansa prvi modni nagovještaj proljeća, onda je baloner definitivno drugi.

View this post on Instagram

A post shared by natasha (@narrinanatasha)

Kako odabrati pravi model?

Ako preferirate stilsku jednostavnost i još uvijek nemate baloner, preporučujemo klasični model s kaišem koji omogućava prilagodbu kroja prema vlastitim željama. S druge strane, ako više naginjete prema casual cool stilu, slobodno eksperimentišite sa različitim krojevima ili razmislite o nabavci balonera iz muške kolekcije za odmah postizanje oversized efekta koji će unaprijediti svaki proljetni outfit.

Na tržištu su dostupne i cropped verzije balonera, izuzetno praktične, ali istovremeno prikladne za elegantniji i ženstveniji izgled. Za one koji vole snažne i Matrix inspirirane kombinacije, dostupni su i maxi kožni baloneri.

U nastavku, izdvajamo nekoliko omiljenih modela.

View this post on Instagram

A post shared by Caroline Daur (@carodaur)