Moda

Vintage Balenciaga haljine na čarobnoj izložbi

Autor: Žene.ba
Vintage Balenciaga haljine na čarobnoj izložbi

Izložba koju ovoga ljeta sigurno ne treba propustiti, ako se kojim slučajem nađete u Madridu, je Balenciaga and Spanish Painting koja traje od 18. juna do 22. septembra 2019. godine. Na programu Museo Nacional Thyssen-Bornemisza po izboru kustosa Elaya Martineza de la Pere našle su se čak 90 haljina neprikosnovenog couturiera 20. stoljeća Cristóbala Balenciage, za koga je Coco Chanel rekla da je i ‘jedini autentični’ couturier.

Haljine su pozajmljene za ovu priliku iz brojnih privatnih kolekcija, a neke su čak na izložbi predstavljene po prvi put. Među slikarima koji su inspirirali Balenciagu našla se sama elita španjolskog slikarstva u dijapazonu od 16.-20. stoljeća. Neka od slavnih imena su El Greco, Velázquez, Murillo, Carreño de Miranda, Zurbarán, Goya, Madrazo i Zuloaga…. Prisjetimo se, Victoria&Albert muzej u Londonu je u 2017. također imao gostujuću izložbu o dizajnu Balenciage i njegovom utjecaju na svjetsku modu.

Inače internacionalni gosti jubilarnog 70. MB Fashion Week Madrid imali su priliku da se još jednom uvjere, putem ove izložbe, o kontinuitetu estetske baštine koja ne prestaje inspirirati i hrani jednu od najznačajnijih modnih scena današnjice.

Elle.hr