Foto / Video

Čaroban pogled: Žlijeb na Čvrsnici

Autor: Žene.ba
Bosnia From Above

Put do Žlijeba na Čvrsnici, jednog od najljepših vidikovaca na bosanskohercegovačkim planinama, vodi od doline Dive Grabovice.

Do ulaza na dobro markiranu planinarsku stazu koja vodi na Žlijeb, ali i dalje ka vrhovima prelijepe Čvrsnice, stiže se magistralnim putem M17 (Sarajevo - Mostar), a potom prvim skretanjem desno nakon hidroelektrane Grabovica, naravno ako dolazite iz pravca Sarajeva.

Poslije skretanja slijedi još nekih 4,5 kilometara makadamskog puta koji bez problema mogu savladati i vozila koja nisu terenska.

Vikend iza nas i vremenske prilike koje su ga krasile bile su idealne za planinarenje, a temperature debelo u početak februara pretvorile su u pravo proljeće.


Iako šuma, koju planinarska staza sječe svojim serpentinama još nije ni blizu da olista, istinski je odmor za oči, baš kao i krošnje četinara čije se grane s obronaka Čvrsnice nadvijaju nad dolinom koju su okružile divovske stijene.

Poslije otprilike 40-ak hoda na putu ka Žlijebu je prvi od dva izvora vode, a ova hajr-česma, sudeći prema imenu i prezimenu koje je uklesano na njoj posvećena je Mustafi Begoviću. Za one koji odlaze prvi put na ovu turu važno je znati da se na ovom mjestu mogu opskrbiti svježom planinskom vodom tokom cijele godine.

Drugi izvor vode također se nalazi na samoj stazi ka Žlijebu. Udaljen je nekih najviše 30-ak minuta hoda od planinarske kuće Žlijeb koja se nalazi na 1090 metara nadmorske visine i najbliži je izvor za sve one koji odluče boraviti ili se okrijepiti u njoj.

Markiranim putem, za 15-ak minuta od kuće se dolazi do vidikovca s kojeg se pruža fantastičan pogled na Divu Grabovicu ali i na druge dijelove Čvrsnice, a oni boljeg vida će sa Žlijeba lako uočiti Hajdučka vrata, prirodni fenomen koji je jedan od simbola ove hercegovačke planine.

Od početne tačke iz Dive Grabovice do vidikovca na Žlijebu stiže se za nešto manje od dva sata hoda, uz oko 700 metara elevacije kroz netaknutu prirodu listopadnih grabovih šuma.

Divljač u šumama Čvrsnice nije nešto što bi vas trebalo iznenaditi, pogotovo jer je Grabovica još za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, a kasnije i u doba SFRJ, bila zaštićeno lovno područje.

Svaki ljubitelj prirode i planina na stazi od Dive Grabovice do Žlijeba ili dalje ka vrhovima Čvrsnice zasigurno će, vrlo lako, pronaći razloge zašto (opet) vrijedi krenuti ovom sjajnom stazom.