Ulice u bojama neba i mora

Chefchaouen, plavi grad Maroka

Autor: Žene.ba
Chefchaouen, plavi grad Maroka
Foto: Maroko

Chefchaouen svakako ima ime koje je teško izgovoriti, ali njegov izgled je ipak vrlo lako prepoznati. Postoji razlog zašto se zove "plavi grad". Ovo ime nosi zahvaljujući zidovima svojih kuća, kao i stepenicama i unutrašnjim dvorištima koja su ofarbana u indigo i bijelo. Šetnja njegovim ulicama nalik lavirintu, koje se nalaze na jednoj od padina planinskog lanca Rif, poziv je da sanjate u bojama neba i mora.

Međutim, šarm i privlačnost Chefchaouena nadilaze njegov zadivljujući horizont, jer ima bogato kulturno naslijeđe. Polazna tačka za posjetu ovom gradu od 42.000 stanovnika mora biti Medina, gdje se putnici mogu družiti sa lokalnim stanovništvom i uživati u živoj gužvi i užurbanosti uz mirise začina ili svježe pripremljenih domaćih kulinarskih proizvoda.

U Maroku, Chefchaouen se također smatra glavnom destinacijom za ljubitelje prirode, jer postoji mnogo staza koje vas mame na šetnju okolnim planinama. Otkriće koje će živjeti u srcu putnika zbog svoje ljepote i šarma.

Šta vidjeti i raditi u Chefchaouenu?

Uživat ćete u svemu što se može vidjeti i raditi u Chefchaouenu, a to znači mnogo uživanja. Od Kasbe, ili velike tvrđave sa impozantnim crvenim zidovima, do Velike džamije, preko medine i centralnog trga Uta al-Hamman.

The Kasbah

Jedna od prvih stvari koje treba vidjeti u Chaouenu je Kasbah, koja se nalazi u centru starog grada i ima bujne bašte koje pružaju predah od užurbane trgovačke aktivnosti u okolnim ulicama. Također ima muzej koji vredi posjetiti, sa impresivnom kolekcijom drevnog oružja, historijskim fotografijama grada i vrednim tekstilom.

Chefchaouenska medina

Šarmantna medina ovog gradića ispresijecana je uskim, krivudavim ulicama koje pozivaju putnika da se izgubi među malim, šarenim trgovinama. Nalazi se na obronku planine i nudi priliku za susret i upoznavanje muškaraca i žena koji ovdje rade i žive. Majstori za obradu drveta, vune i kožare raspoređeni su po trgu i zasigurno će vam ponuditi svoju vrijednu robu.

Uta al-Hamman Square

Predvođen predivnom fontanom, ovaj šarmantni i živahni trg nalazi se u srcu medine Chefchaouen. Uvijek je puna ljudi i mjesto je Velike džamije i Kasbe, tvrđave crvenkastih zidova koja je nedavno obnovljena. U blizini se nalaze mnoge terase i šarmantni kafići i restorani.

Velika džamija

Velika džamija datira iz 15. stoljeća i ima osmougaonu munaru, što se rijetko može vidjeti na vrhu džamija u Maroku.

Souk

S trga Uta al-Hamman možete ući na tržnicu Chefchaouen, gdje ćete pronaći beskrajne nizove trgovina koje prodaju širok izbor robe. Od tržnice ćete doći do poznate "trgovačke ulice", koja vodi do stražnjeg dijela citadele i glavnog trga Chefchaouena.

Chefchaouen se ističe kao iznimno privlačan i prelijep grad s jedinstvenim karakterom koji zasigurno vrijedi posjetiti. Njegova fascinantna plava arhitektura, uske uličice i šarmantna atmosfera stvaraju nezaboravno iskustvo za posjetitelje. Osim vizualnog uživanja, grad nudi i bogatu kulturnu baštinu, gostoljubivo lokalno stanovništvo te raznovrsnu gastronomsku ponudu. Chefchaouen predstavlja pravu oazu mira i estetike, pružajući jedinstvenu perspektivu marokanskog iskustva. Svakako, posjet ovom plavom biseru ne samo da će obogatiti putničko iskustvo, već će ostaviti dubok dojam ljepote i autentičnosti.