Biser Jadrana

Donosimo popis mjesta u Dubrovniku koja morate obići

Autor: Žene.ba
Donosimo popis mjesta u Dubrovniku koja morate obići
Foto: Instagram

Ah, divni Dubrovnik, teško je opisati sve njegove ljepote. Ako ste ikad imali priliku posjetiti ga, znate o čemu pričamo. Ako niste, vrijeme je da to promijenite. Šta vidjeti u Dubrovniku? Donosimo popis nezaobilaznih atrakcija koje trebate posjetiti tokomboravka u Dubrovniku.

Dubrovnik, smješten na južnom kraju hrvatske obale, idealno je odredište za uživanje u suncu, plažama i opuštanju. Smatra se jednom od najvažnijih historijiskih-turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Ovaj grad je također poznat kao značajno kulturno odredište, što potvrđuje i činjenica da je Stari grad Dubrovnik na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine od 1979. godine. No, osim kulturnih znamenitosti, Dubrovnik je također poznat i ljubiteljima "Igre prijestolja", budući da su neki dijelovi ove popularne serije snimani upravo u ovom prelijepom gradu.

Ipak, Dubrovnik je puno više od svoje historije i scena iz serije, pa je vrijeme da ga bolje upoznamo!

Stradun

Ako niste prošetali Stradunom, niste ni bili u Dubrovniku, pa je on naše prvo odredište. Stradun je mjesto kojim morate proći kako biste ‘osjetili’ grad i doživjeli veliki dio onoga što nam nudi, od historijskih znamenitosti, do onih gastronomskih. Stradun je nastao nasipavanjem morskog kanala koji je razdvajao dva prva dubrovačka naselja – Ragusu i Dubravu. Danas je, većina palača na Stradunu vrlo ujednačenog baroknog dizajna koji ostavlja bez daha. 

Dubrovačke zidine  

Moramo li išta reći o ovoj znamenitosti? Izgrađene su u razdoblju od 500 godina, uglavnom tokom 12. i 17. stoljeća, a danas su među najopsežnijim i najbolje očuvanim utvrdama u Hrvatskoj, ali i Europi. Osim što je jedna od najistaknutijih utvrda, s nje se pruža sjajan pogled na obalni grad, stoga je ovo must have prilikom posjete Dubrovniku. Ulaznice možete kupiti na bilo kojem ulazu u gradske zidine. 

Arboretum Trsteno

Arboretum Trsteno jedini je arboretum na hrvatskoj jadranskoj obali, te najstariji spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj. Nalazi se u mjestu Trsteno, 19 km sjeverozapadno od Dubrovnika, a do njega ćete lako stići jednom od redovnih autobusnih linija koje povezuju Dubrovnik i Dubrovačko primorje za svega dvadesetak minuta vožnje.

Dubrovačka katedrala 

Dubrovačka katedrala posvećena je Uznesenju Blažene Djevice Marije na nebo, a ujedno je i sjedište Dubrovačke biskupije. Unutrašnjost katedrale zaista ostavlja bez daha. Iznad glavnog oltara nalazi se slika ‘Uznesenje Marijino’, a jedinstveni oltar izrađen je od ljubičastog mramora. U riznici katedrale i dalje se čuvaju zlatni i srebrni relikvijari, križevi, crkveno posuđe i slike talijanskih, flamanskih i hrvatskih slikara.  

Lovrijenac 

Tvrđava Lovrijenac, još poznata i kao Gibraltar Dubrovnika, još jedno je odredište koje ne smijete propustiti. Je li dovoljno da kažemo da je ovo mjesto vrlo popularno i za održavanje vjenčanja? Nalazi se na hridi izvan vanjskih zidina sa zapadne strane Dubrovnika, a historijski je značajna jer predstavlja otpor Mletačkoj republici. 

Knežev dvor 

Knežev dvor je palača sagrađena kao sjedište vlade i stan kneza, najviše političke funkcije u  Dubrovačkoj Republici, a danas je historijski muzej. Prostor dvora namješten je stilskim namještajem iz posljednjeg perioda Dubrovačke Republike iz 19. stoljeća. U prostoru Kneževog dvora nalazi se i izložba slika starih majstora iz perioda od 15. do druge polovine 19. stoljeća.  

View this post on Instagram

A post shared by nextjen (@next_jen_)

Crkva sv. Vlaha u Dubrovniku 

Naravno, iz Dubrovnika se ne može proći, a da ne posjetite Baroknu crkvu sv. Vlaha, zaštitnika grada. Crkva ima bogato ukrašeno pročelje s portalom, a ispred njega su široke stepenice. Srednji prostor crkve nadvišen je kupolom. Na glavnom mramornom oltaru nalazi se kip sv. Vlaha od pozlaćenog srebra koji u rukama drži maketu grada.  

Palača Sponza 

Ova palača je najizrazitiji primjer gotičko-renesansnog stila dubrovačke arhitekture. U njoj je prije bila kovnica novca i oružana. Izgrađena je u 16. stoljeću prema projektu Paskoja Miliečevića, pravouglog je tlocrta, s prednjim hladovitim trijemom i unutarnjim dvorištem.  Danas je u palači Sponzi smješten historijski arhiv, jedan od najbogatijih u Europi. 

Velika Onofrijeva česma (fontana) 

Radi se o najpoznatijoj gradskoj fontani koja je nastala kao spomen na otvaranje gradskog vodovoda. Nalazi se na istočnom kraju već spomenutog Straduna, tako da kad već obilazite grad zašto ne posjetiti ovu česmu. Na vrhu fontane nalazi se otvorena kupola, koja se vjerovatno razlikuje od one koja se izvorno nalazila na Velikoj česmi. Fontanu okružuje uski kanal, u koji se slijeva voda iz maskerona. 

Orlandov stup 

Ova znamenitost nalazi se na Stradunu, ispred crkve zaštitnika grada sv.Vlaha. Skulptura prikazuje Rolanda, koji je bio vitez vojske Karla Velikog, poznatog iz slavnog epa ‘Pjesma o Rolandu’.  

Pomorski muzej 

Pomorski muzej osnovan je 1949. na inicijativu Jadranskog instituta Jugoslavenske akademije nauke i umjetnosti (danas HAZU), a od 1988. nalazi se u sastavu Dubrovačkih muzeja. Ima bogatu biblioteku s više od jedanaest hiljada naslova stručne pomorske i srodne literature. Po raznovrsnosti i vrijednosti građe koju posjeduje, Pomorski muzej je jedan od vodećih muzeja pomorske tematike u Hrvatskoj i najbolje mjesto gdje se može upoznati bogata dubrovačka pomorska baština. 

Srđ 

Ne propustite se popeti na brdo Srđ, koje nudi savršen pogled na cijeli grad. Popeti se možete pješke, žičarom, autom ili taksijem koji vrhu mogu prići uskom asfaltiranom cestom.