Dragulj Sjeverne Afrike

Donosimo vam ultimativni vodič za Marakeš - grad koji vrijedi posjetiti

Autor: Žene.ba
Donosimo vam ultimativni vodič za Marakeš - grad koji vrijedi posjetiti
Foto: X

Maroko je nevjerovatna zemlja na mnogo načina. Marakeš je četvrti najveći grad u zemlji i glavno turističko središte. No vrijedi li Marakeš posjetiti? Jednostavno, odgovor je - da! To je odlično mjesto za putnike, jer užurbani grad nudi toliko toga za vidjeti i raditi.

Grad je podijeljen na “Stari grad” i “Novi grad” – stari dio je mjesto gdje se razvija turizam. Mještani ga zovu "Medina", arapska riječ za centre koji se nalaze u mnogim starijim gradovima sjeverne Afrike.

Također ćete čuti riječ "souk", što znači tržnica ili bazar, i "riad", što se odnosi na mali hotel ili pansion u Maroku s unutarnjim dvorištem. U Marakešu, mnogi od raskošnih rijada i atrakcija nalaze se oko tržnice.

Očaravajući riadi

Riad Botanica

Riad Yasmine

Royal Mansour

Šta ćete voljeti u Marakešu?

Nevjerovatno gostoprimstvo

Marakeš je poznat po gostoprimstvu i osjećat ćete se dobrodošlo gdje god da odete.

Ukusni čaj od nane

Dio impresivnog gostoprimstva je i visokokvalitetni čaj od mente. Prilikom dolaska u rijade i odmarališta širom Maroka, gosti se časte čajem dobrodošlice. Samo ukusni čaj je možda vrijedan posjeta Marakešu.

Ukusna hrana

Hrana u Maroku je preukusna. Tagine, gulaš od začinjenog mesa i povrća obično se služi za ručak i večeru. Tagine se obično prave od piletine, govedine, janjetine ili samo od povrća. Većina restorana će ponuditi pregršt opcija.

Hrana sa roštilja, poput goveđih ražnjića, također se često nalazi u Marakešu.

Prije ručka i večere, niz malih tanjira, uključujući povrće narezano na kockice i umake, služi se uz svježi hljeb. Poslije jela očekujte desert, kao i čaj od nane. Za doručak, rijadi će poslužiti izbor malih tanjira sa omletima, marokanskim palačinkama, maslinama, sirom, pecivima i različitim vrstama hljeba.

Nevjerovatna arhitektura

Marakeš je poznat po svojoj nevjerovatnoj arhitekturi, kao i po rasprostranjenim marokanskim uzorcima pločica. Najznačajnija zgrada u gradu je visoka džamija Koutoubia, koju možete koristiti da biste lakše snašli van medine. Vidjeti prekrasne arhitektonske uzorke i zamršene, šarene detalje pločica vrijedno je putovanja u Marakeš.

Prekrasna palača Bahia

Palača Bahia je mjesto koje izaziva strahopoštovanje i koje morate posjetiti u Marakešu. Ovo je palača iz 19. vijeka ukrašena izvanrednim slikama i složenim mozaicima od pločica. Građevina se može pohvaliti izuzetnim dvorištima i očaravajućim vrtovima koji dodatno naglašavaju njenu ljepotu. Očekujte jarko plave, žute, narandžaste i zelene tonove.

Opuštajuće iskustvo hamama

U konačnici, posjetioci Maroka moraju iskusiti tradicionalni hamam. Hamam je tradicionalno javno kupatilo.

Potražili  smo jedan od najbolje ocijenjenih hamama u Marakešu – prekrasan Mythic Oriental Spa. Uživat ćete u nevjerovatnom iskustvu.

Na šta trebate biti spremni?

Iznadprosječna vrućina

U Maroku je vruće tokom cijele godine, a temperature dostižu neugodne visine od maja do septembra.  Hodati po takvoj vrućini nije lako, a ni povjetarac nije čest. Srećom, mnoga područja imaju hladovinu, a većina rijada i vrhunskih restorana ima klima-uređaj.

Hektičan glavni trg

Glavni trg Jemaa el-Fnaa je središnja tačka Marakeša.

Ovo je glavno područje gdje lokalno stanovništvo najviše pokušava iskoristiti turiste. Ne možete stići ni nekoliko koraka do trga, a da vam neko ne vikne da nešto kupite. Lokalno stanovništvo će vas pokušati natjerati da napravite plaćenu fotografiju sa njihovim životinjama, obično zmijama, majmunima, a žene će vam pokušati prodati umjetnine od kane. Nemojte učestvovati ni u čemu od ovoga.

Neetični taksisti

Prevoz taksijem je glavobolja u Marakešu. Predlažemo da ga izbjegavate ako možete.

Čuvajte se uobičajnih taksi prevara:

  • Većina vozača će pretjerati. Pregovarajte. Preporučujemo da unajmite transfer od vašeg hotela.
  • Vozači naplaćuju drugačiji iznos po dolasku. Vozači će tvrditi da se "pokvario taksimetar"
  • Vozači će također tvrditi da nemaju kusur da bi razbili veće račune u nadi da će zadržati razliku. Uvijek imajte male novčanice pri sebi.
  • Taksisti će zaobilaziti lokalno stanovništvo u korist preuzimanja turista jer mogu naplatiti više nego što bi trebalo.

Najbolje vrijeme za posjetu Marakeš

Marakeš je najbolje posjetiti od marta do aprila i od oktobra do novembra.

Ne vjerujte vremenskoj prognozi – može biti mnogo toplije nego što prognoze predviđaju.