Močvara međunarodne važnosti

Hutovo blato: Prirodno blago nadomak legende o Hadžibegu

Autor: Žene.ba
Hutovo blato: Prirodno blago nadomak legende o Hadžibegu / Zene.ba

Hutovo blato je od davnina poznato kao stanište bogate flore i faune sa posebnim akcentom na podvodni svijet i mnoštvo vrsta ptica koje tokom sezonskih selidbi borave u Hutovom blatu. Preciznije, Hutovo blato je zimovalište velikom broju vrsta ptica te je jedan od najvećih prostora te vrste u Evropi.

Upravo iz ovog razloga Hutovo blato nalazi se na svjetskoj listi međunarodno važnih staništa ptica kao i na listi močvara od međunarodne važnosti.

Od lovišta do Parka prirode

Priča Hutova blata kao službene prirodne cjeline počela je još 1954. godine, a Parkom prirode proglašeno je 1995.godine. Preciznije, u periodu nakon II. svjetskog rata Hutovo blato je bilo zaštićeno samo kao lovište, a 1954. godine proglašen je prirodni rezervat. Kroz godine je, kako smo već naveli, uvršten na popis prirodnih lokacija od međunarodnog značaja, da bi 1995.godine postalo Park prirode.

Priroda, flora i fauna

U Hutovom blatu nalazi se mnoštvo jezera povezanih kanalima. Najpoznatija su Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka i Svitava, a dno pojedinih jezera nalazi se i ispod nivoa mora. Prirodni fenomen je i rijeka Krupa, koja nema izvor već predstavlja odliv Deranskog jezera, a fascinira činjenica da, potisnuta Neretvom, teče u dva pravca.

Najistaknutiji dio iznimno bogate flore i faune su ptice.

Istraživanja su pokazala da je Hutovo blato povremeno stanište za čak 163 vrste ptica, od čega 53 vrste na ovom prostoru provedu cijeli zimski period. Među pticama se ističe više vrsta patki, čaplja,sova i vrana.

Vodeni svijet u Hutovom blatu također ne miruje, a poznate su 22 vrste riba u samom parku uz opasku da pojedine morske vrste također povremeno "zalutaju" u slatke vode Hutovog blata.

Bogatstvo biljnog svijeta možemo ocijeniti kao neprocjenjivo, a istraživanja pokazuju da se u parku nalazi više od 600 biljnih vrsta.

Foto safari

Posjetiocima parka na raspolaganju je veliki broj edukativno - zabavnih aktivnosti. U novije vrijeme ponuda je obogaćena mogućnostima noćenja i sportskih priprema, kao i ribolovom za one koje taj segment interesuje.

Ljubitelji prirode i idilično, mirno provedenog vikenda osim šetnje i uživanja u prirodi na raspolaganju imaju i foto safari - najčešću i najpoznatiju turističku aktivnost u Hutovom blatu. Riječ je o kružnoj vožnji brodicama na već spomenutoj Krupi koja traje nešto više od pola sata.

Hadžibegova kula

U blizini popularnog Parka prirode nalazi se i stari grad Hutovo. Svako ko je ikada krenuo "preko Svitave" prema našem jedinom gradu na moru nije mogao ne opaziti Hadžibegovu kulu i ostatke starog Hutovog grada. Riječ je o još jednom, nažalost zapuštenom, historijskom spomeniku Bosne i Hercegovine.

Ispitivanja lokaliteta pokazuju da su prvobitne strukture građene još u antičko doba, a pouzdano se zna da danas vidljive zidine datiraju iz srednjeg vijeka. Smatra se da je prvobitna namjena objekta bila carinska kula, a u utvrdu je pretvara Mehmed-beg Rizvanbegović poznati kao Hadžibeg.

Hadžibeg, tajanstvena ličnost naše historije, zanimao se za astronomiju te čitao mnogo knjiga. Legende kažu da je u zidine kula Hutovog grada zatvarao svoje protivnike, a zanimljivija i manje "mračna" legenda svjedoči o osam ploča na bedemima grada. Ploče dokazuju period građenja bedema, a danas su očuvane samo tri. Lokalna legenda kaže da se na pločama nalaze tajanstveni Hadžbegovi natpisi koji Hutov grad štite od zmija, te da unutar zidina nikada nije viđena nijedna zmija.

Maksimalno iskoristimo prirodna i kulturna bogatstva Bosne i Hercegovine te obavezno planirajte nova putovanja širom naše domovine.