Slojevito oblačenje je ključno

Kako se najbolje obući za let avionom?

Autor: Žene.ba
Kako se najbolje obući za let avionom?
Foto: Ilustracija

Kada planirate svoj odjevni izbor za putovanje avionom, udobnost je neizostavan faktor koji treba uzeti u obzir. Odabir pravilne odjeće može značajno poboljšati vaše iskustvo putovanja, omogućujući vam da se osjećate opušteno i ugodno tokom cijelog leta.

Laura Ashley Barnes, savjetnica za porodična putovanja avionom, naglašava važnost pronalaženja ravnoteže između stila i udobnosti prilikom odabira odjeće za putovanje. Preporučuje se odjeća koja podsjeća na onu koju nosimo tokom sportskih aktivnosti, jer pruža slobodu pokreta i udobnost. Za poslovna putovanja, preporučljiva je odjeća od pamuka koja je rastezljiva i otporna na gužvanje. Ovakav pristup omogućuje vam da se osjećate sigurno i udobno tokom cijelog putovanja.

Za putnike koji se upućuju na toplije destinacije, preporučuje se ležerna i lagana odjeća, idealno slojevito oblačenje kako bi se mogli prilagoditi promjenljivim uvjetima tokom putovanja. S druge strane, putnici koji idu u zimske predjele trebali bi razmotriti nošenje toplije odjeće poput jakni i čizama, što ne samo da ih čini pripremljenima za hladnije temperature već i pomaže u organizaciji prtljaga. Kada je u pitanju poslovno putovanje, izbor odjeće može biti izazovniji, ali slojevito oblačenje može biti i dalje korisno kako bi se prilagodili različitim okruženjima tokom putovanja.

Laura Ashley Barnes ističe važnost korištenja prozračnih tkanina za putovanja, posebno u uslovima visokih temperatura. Ove vrste materijala su idealne jer mogu apsorbirati vlagu i brzo se sušiti, što ih čini pogodnima za različite klimatske uslove i dužine putovanja. Odabir odjeće od prozračnih tkanina može značajno doprinijeti udobnosti i osjećaju svježine tokom putovanja, posebno u vrućim ili vlažnim okruženjima.

Kada je u pitanju poslovno putovanje, ključno je uskladiti stil i udobnost, posebno ako se putuje s kolegama ili ako je potrebno odmah nakon slijetanja aviona održati sastanak. Preporučuje se odabir svilenkastih i rastezljivih komada odjeće poput sakoa i hlača. Važno je napomenuti da tajice nisu idealan izbor jer mogu predstavljati rizik, kako objašnjava Christine Negroni, autorica knjige o najmisterioznijim svjetskim avionskim katastrofama.

Negroni naglašava da tajice mogu predstavljati dodatnu opasnost u slučaju avionske nesreće, jer materijali poput sintetike mogu biti zapaljivi. Preporučuje se izbjegavanje sintetičkih vlakana, a umjesto toga preferiraju se materijali poput pamuka i viskoze koji su manje zapaljivi. Odabirom odjeće izrađene od sigurnih materijala možete osigurati ne samo udobnost već i sigurnost tokom putovanja avionom.