Mnogima omiljena destinacija

Krf: Otkrijte tajne romantičnog grčkog otoka

Autor: Žene.ba
Krf: Otkrijte tajne romantičnog grčkog otoka
Foto: Instagram

Grčka, zemlja s hiljadama otoka, oduvijek je bila omiljena destinacija putoholičara. I dok su neki otoci dobro poznati i komercijalizovani, Krf nudi savršenu kombinaciju prirodne ljepote i antičkog nasljeđa koja još uvijek zadržava svoju autentičnost. Ako tražite romantično i kulturno bogato mjesto, Krf bi mogao biti vaša sljedeća destinacija.

Zašto je Krf poseban?

Krf je najsjeverniji grčki otok u Jonskom moru, smješten samo nekoliko kilometara od obale Albanije. Poznat je po svojoj romantičnoj atmosferi i nevjerovatnoj prirodnoj ljepoti. Otok je bogat historijom, s uticajem Mlečana, Engleza, Francuza i Rusa, koji su ostavili duboke tragove u njegovoj kulturi. Krf je prepun smaragdnih uvala, kristalno čistog mora, luksuznih hotela, predivnih plaža i brežuljaka prekrivenih maslinama i mediteranskom vegetacijom. Danas je Krf omiljena destinacija za sve generacije.

Historija Krfa

Krf ima bogatu historiju koja seže unatrag kroz brojne epohe. Sam naziv "Krf" izveden je iz slavenskog imena za otok, dok je izvorno ime Kerkyra povezano s grčkom mitologijom – otok je dobio ime po nimfi Kerkiri, kćerci riječnog boga Asopa, koju je oteo bog mora Posejdon.

Otok je bio značajan u antičko doba, a njegova pomorska flota bila je među najjačima u Grčkoj. Krf je također bio prva rimska provincija u Grčkoj. U srednjem vijeku, zbog svog strateškog položaja, otok su osvajali kraljevina Napulj i Venecija, a tokom Novog vijeka bio je poznat po svojim ratovima protiv Osmanskog carstva, zbog čega je stanovnicima posebna čast što su uspjeli obraniti otok od potpune turske okupacije. Također, 1917. godine ovdje je potpisana Krfska deklaracija koja je označila stvaranje Jugoslavije.

Savjeti za posjetioce

Za istraživanje otoka, skuter je odlična opcija ako ste vremenski ograničeni. Rentanje skutera za tri dana košta oko 75 eura, a ceste su prilagođene za vožnju skuterom.

Šta jesti?

Krf je poznat po svojoj mediteranskoj kuhinji. U tradicionalnim tavernama možete probati jela poput Pastistade (goveđi umak), brudeta, grčkog sofrita, musake, gyrosa, souvlakija i pastitsia. Ne zaboravite probati lokalne specijalitete poput ouza i metaxe.

Prirodne atrakcije

Gradić Sidari nudi prirodni fenomen poznat kao Canal d’Amour (Kanal ljubavi), koji je nastao djelovanjem vode na pješčenjaku. Ovdje možete plivati kroz "tunel ljubavi" za koji legenda kaže da parovi koji ga prođu zajedno zauvijek ostaju.

Rt Drastis je još jedno mjesto koje vrijedi posjetiti zbog svojih fascinantnih pogleda i slikovitih scena. Imajte na umu da su neke plaže dostupne samo brodom.

Krf je pravi raj za ljubitelje prirode i historije, pružajući savršen spoj romantične atmosfere i kulturnih doživljaja. Ako planirate putovanje, pripremite se za nezaboravne trenutke i uživanje u ljepotama ovog grčkog otoka.