Atrani

Netflixova serija izazvala je val interesovanja za najmanji grad u Italiji

Autor: Žene.ba
Netflixova serija izazvala je val interesovanja za najmanji grad u Italiji
Foto: Atrani

Nakon što je poslužio kao pozadina u Netflixovoj seriji "Ripley", talijanski gradić se priprema za veliki priliv turista. Serija je brzo postala popularna među gledaocina, potičući znatiželju za posjetom ovom malom gradu.

Nakon što je početkom aprila na Netflixu debitovala nova serija "Ripley", mnogi su poželjeli posjetiti Italiju. Zašto ne bi, kada talijanski gradić prikazan u ovoj kriminalističkoj seriji izgleda kao idealno mjesto za ljetovanje bez gužvi. Andrew Scott, koji glumi Ripleyja, putuje od Napulja do Atranija autobusom gotovo bez ikakvih drugih putnika na cesti. Kada stigne na plažu i pronađe američkog bogataša Dickieja Greenleafa, s kojim ima poslovne aranžmane, njih dvoje uživaju u potpunoj privatnosti, sunčajući se sami uz obalu.

Ukratko, ko ne bi to poželio. No, važno je imati na umu da se radnja odvija 1961. godine, te da današnja slika plaže tog gradića, koji ima samo 800 stanovnika, značajno odudara od onoga što se prikazuje u seriji. Ljeti, plaža je često prepuna, s ležaljkama i suncobranima posvuda. Zbog toga mnogi nisu oduševljeni dodatnom promocijom koju je Atrani dobio zbog serije. Smatraju da je njihova obala već prezasićena turistima, te se nadaju da će novi posjetioci dolaziti kada je sezona manje gužva - u proljeće i jesen. Prema statistici Airbnba, od izlaska serije, rezervacije smještaja u tom gradu, ali i obližnjem Ravelli, porasle su za 93 posto.

"Naše mjesto ne može se nositi s još većim brojem turista. Automobili, autobusi i motori paralizuju promet i to je prva stvar na koju treba staviti fokus. Ponuditi alternativne prijevoze, ali i produžiti sezonu", izjavila je Luisa Criscolo koja vodi Chiara‘s House za The Guardian. Iako je Atrani u seriji poslužio kao kulisa za izmišljeno mjesto Mongibello, odabran je zbog svoje izvrsne geografije, povezanosti trga i plaže te neodoljivog labirinta stepenica i prolaza. Scena u kojoj Andrew Scott trčkara gore-dolje u potrazi za Greenleafom odmah nas uvodi u čari tog mjesta.

No, vila u kojoj živi američki bogataš zapravo se nalazi na obližnjem otoku Capri, a radi se o vili Torricella izgrađenoj 1902. godine. Iako je vila u privatnom vlasništvu, apartman s velikom terasom s koje se pruža prekrasan pogled na obalu može se unajmiti preko Airbnba. Još uvijek postoje slobodni termini za ljeto, ali to bi se uskoro moglo promijeniti, pa ako želite boraviti u prostoru gdje je snimljena hit serija, požurite s rezervacijama.