Uz pametno planiranje

Pariz na budžetu: Pristupačni načini da doživite grad ljubavi

Autor: Žene.ba
Pariz na budžetu: Pristupačni načini da doživite grad ljubavi
Foto: Pariz

Pariz bi mogao biti dom visoke mode, fine gastronomije i nekih legendarnih luksuznih hotela, ali ako još uvijek čekate da vam se pojave brojevi na lutriji, ne očajavajte. Uz pametno planiranje i malo lokalnog znanja, naći ćete mnoštvo načina da upijete francusku prijestolnicu, a da ne potrošite svoj budžet.

Jednostavna šetnja i posmatranje ljudi mogu ispuniti bezbroj dana u ovom dinamičnom gradu, sa prekrasnim parkovima i baštama koje možete istražiti, arhitekturom koja izaziva strahopoštovanje i diviti se pijacama i buticima.

Odaberite mudro godišnje doba za svoje putovanje (i rezervišite unaprijed)

Pariz uvijek vrvi od turista, iako cijene soba mogu biti nešto niže zimi i u rano proljeće. Bilo da želite krevet u hostelu, udobnu hotelsku sobu ili kratkoročni najam apartmana, što ranije rezervišete, to je bolja ponuda – mjesta za boravak u omiljenim četvrtima su uvijek tražena.

Ako možete, izbjegavajte lokalne i međunarodne školske praznike i vikende u proljeće i ljeto, kada se gužva smanjuje i cijene rastu. S druge strane, pobjegnite u Pariz sredinom sedmice u maju i imat ćete na raspolaganju gradske jeftine hotele.

Odaberite pravu vrstu smještaja

Kratkoročni najam stanova je veoma popularan i može ponuditi odličnu vrijednost za novac – posebno za porodice. Oni će vam također dati više prostora i možete uštedjeti novac tako što ćete sami pripremiti hranu.

Hosteli su uvijek razumna opcija. Kako su jednokrevetne hotelske sobe rijetka vrsta u Parizu i koštaju gotovo isto kao i dvokrevetne, hosteli su često povoljniji i za solo putnike. Pariz ima hostel za svačiji ukus, veći objekti često iznajmljuju bicikle, poslužuju jeftine večere i organizuju izlete.

Odaberite pravu četvrt za vas

Smještaj će biti vaš najveći dnevni trošak, tako da se isplati biti izbirljiv pri odabiru četvrti– cijene soba mogu uvelike varirati ovisno o tome gdje boravite. Louvre, Eiffelov toranj i Champs-Élysées su općenito preskupi za putnike s manjim budžetom, ali druge četvrti u blizini centra Pariza – posebno Bastilja, Montparnasse i 13e arondisman – imaju širi izbor smještaja po nižim cijenama.

Odabir smještaja izvan centra Pariza može biti neznatno jeftiniji, ali ovo je uvijek lažna ekonomija kada se uzmu u obzir vrijeme putovanja i troškovi prijevoza.

Izgubite se u ulicama Pariza

Pariz je savršen grad za šetnju i nema boljeg načina da doživite gradski život od toga da se izgubite u krivudavim ulicama Montmartra ili šetate pored Sene i njenih mostova, pristaništa i vrtova, slušate buskere i uživate u svojoj veličanstvenoj arhitekturi. Istraživanje Pariza pješice, poput modernog flâneur-a (saunterer), također je očigledan izbor budžeta.

Biciklizam pokraj Sene

Pariška samoposlužna šema za iznajmljivanje bicikala Vélib’ ima hiljade klasičnih i električnih bicikala koji čekaju na priključnim stanicama širom grada. Jeftino je i jednostavno za korištenje, pod uslovom da imate pristojan osjećaj za put i da vam je udobno kretati se u saobraćaju u Parizu.

Naučite tok pariškog gradskog prevoza

Pariški metro sistem i gradska mreža RER vozova i autobusa su opsežne i jednostavne za korištenje. Najjeftiniji i najjednostavniji način korištenja javnog prijevoza je Navigo Easy kartica. Jednostavno unaprijed napunite karticu kreditom i cijene će biti oduzete za svaku vožnju. Za još veće uštede, smanjite početnu cijenu od 2 € za Navigo Easy karticu i besplatno koristite RATP aplikaciju na svom telefonu.

Kada putujete javnim prevozom, kupite karnete – kredite za 10 vožnji koji se prodaju uz popust – jer je to najjeftiniji način vožnje. Također možete kupiti različite karte za neograničene vožnje kroz niz zona, koje vrijede za različite vremenske periode – Mobilis karta pokriva jedan dan neograničenog putovanja u centru Pariza (zona 1 i 2).

Međutim, jedan nedostatak korištenja propusnica je taj što su vezane za kalendar i sat. Dnevna karta počinje u 12:01 ujutro, sedmodnevna uvijek počinje u ponedjeljak, a mjesečna uvijek počinje prvog dana u mjesecu. Međutim, djeca mlađa od četiri godine uvijek putuju besplatno u javnom prijevozu, a djeca mlađa od 10 godina dobijaju karte u pola cijene.

Pronađite izvrsnu jeftinu hranu po cijelom gradu

Kada ste u Parizu,  možete lako uživati nna budžetu, uz mnoštvo mogućnosti dobre hrane po cijenama prilagođenim putnicima. U restoranima i bistroima naručivanje prix fixe menija (dva ili tri slijeda po fiksnoj cijeni),  ili plat du jour (jelo dana) bit će najjeftinija opcija.

Da biste uštedjeli još više, zatražite da se besplatna korpa hljeba napuni kada je prazna i naručite une carafe d’eau (bokal vode) umjesto flaširane vode. Također, domaća vina su obično odlična i koštaju manje od poznatih brendova.

Izbjegavajte restorane u blizini glavnih znamenitosti. Umjesto toga, isplanirajte svoje obroke u obližnjim četvrtima gdje jedu Parižani. Isplati se rezervisati unaprijed kako biste dobili najbolju uslugu i osigurali da dobijete sto.

Kupujte suvenire i odjeću sa malim budžetom

Pariške second hand pijace nude raznovrsnu ponudu. Marché aux Puces de Saint-Ouen prostire se na 7 hektara sa 11 tržišnih zona koje su široke lepeze ukrasa, od vintage nakita do antiknog namještaja.

U Bastilji, Marché d’Aligre kombinuje tržište svježih proizvoda i buvljak. U arondismanu 14e, Marché aux Puces de la Porte de Vanves ima preko 380 tezgi.

Za odjeću potražite mnoge nezavisne vintage butike u Parizu, u kojima možete pronaći bilo šta, od visoke mode do polovnih plavih farmerki.