Korisne informacije

Savjeti za bezbrižno putovanje avionom na daleke destinacije

Autor: Žene.ba
Savjeti za bezbrižno putovanje avionom na daleke destinacije
Foto : Ilustracija

Putovanje na daleke destinacije može biti uzbudljivo iskustvo koje otvara vrata novim kulturama, egzotičnim okusima i nezaboravnim avanturama. Kako biste osigurali da vaš let bude pravo veselje, donosimo vam nekoliko jednostavnih, ali dragocjenih savjeta koji će vam pomoći da svoje putovanje pretvorite u nezaboravnu avanturu.

Odaberite idealno sjedište

Rezervacija leta unaprijed može vam dati veće šanse da odaberete svoje idealno sjedalo. Ako imate duže noge, pokušajte se odlučiti za sjedalo uz prolaz kako biste povećali prostor za noge. Ako planirate spavati tokom leta, pokušajte se odlučiti za sjedište do prozora kako biste se imali na nešto nasloniti dok se odmarate i kako vas ne bi ometali putnici koji pokušavaju ući i izaći iz reda.

Obucite se udobno

Prije odlaska u aerodrom važno je razmisliti o izboru odjeće. Za dugi let korisno je obući se slojevito kako biste se pripremili za temperaturne promjene koje se mogu dogoditi u avionu. Nosite rastezljivu udobnu odjeću kao što su hlače za trenerke i široku majicu kratkih rukava. Uvijek ponesite udoban džemper koji se lako oblači i svlači u slučaju da temperatura u avionu varira. Ne zaboravite nositi i udobnu obuću koju ćete lako navući i izuvati tokom leta.

Spavajte u avionu

Spavanje tokom leta jednostavan je način da skratite vrijeme i uvijek može pomoći u borbi protiv iumora. Iako se ovo može činiti primamljivim, nemojte si uskratiti san noć prije leta. Ako na kraju ne možete spavati u avionu, bit ćete još umorniji kada stignete na odredište. Još jedna važna stvar koju treba zapamtiti je izbjegavanje alkoholnih pića. Alkohol može umanjiti vašu sposobnost da zaspite i uzrokovati kasniji umor. Ako osjetite da da vam se spava tokom leta, nemojte se opirati porivu, ne znate hoćete li moći zaspati kasnije tokom putovanja.

Spakujte osnovne stvari

Iako biste trebali pokušati smanjiti veličinu svoje ručne prtljage na minimum, postoji nekoliko bitnih stvari koje biste trebali ponijeti kako biste bili sigurni da vam je udobno tijekom leta. Za borbu protiv niskih temperatura u avionu spakirajte udobnu deku za putovanje. Također biste trebali razmisliti o dobrom jastuku za vrat koji će vam pomoći u podupiranju vrata i glave dok se odmarate. Maska za oči i par slušalica za poništavanje buke ili čepića za uši poništit će suvišno svjetlo i buku koji vas možda sprječavaju da zaspite.

Ne zaboravite na hidrataciju

Putnici u avionu mogu vrlo brzo dehidrirati zbog velike nadmorske visine i suhog zraka. Kako biste izbjegli dehidraciju, pijte puno vode tokom leta. Iako vam nije dopušteno unositi velike količine tekućine kroz sigurnosnu provjeru na aerodromima, uvijek od kabinskog osoblja možete tražiti vodu.