Simpatičan grad

Trst - savršeno odredište za uživanje u gastronomiji, historiji i arhitekturi

Autor: Žene.ba
Trst - savršeno odredište za uživanje u gastronomiji, historiji i arhitekturi
Foto: Instagram

Trst, prekrasan grad smješten na obali Jadranskog mora, predstavlja izvanrednu kombinaciju bogate kulturne baštine, raznolike gastronomske ponude i impresivne arhitekture. Ovaj grad nudi turistima nezaboravan doživljaj.

Nakon dolaska u grad, dočekat će vas obala s pogledom na more, gdje možete kratko zastati i odmoriti se nakon puta prije nego što krenete prema smještaju. Nakon što se smjestite, istražite Canal Grande, koji podsjeća na venecijanske kanale, prije nego što se uputite prema glavnom trgu u Trstu, Piazza Unità d'Italia.

Trg je okružen impozantnim zgradama iz doba Habsburške Monarhije i nudi divan pogled na more. Ovdje popijte kafu i produžite do katedrale San Giusto – romaničke katedrale smještene na vrhu brda s kojeg se pruža impozantan pogled na grad. U blizini se nalazi i Teatro Romano, odnosno ruševine iz doba Rimskog Carstva za koje se smatra da datiraju iz sredine 1. stoljeća nove ere. Ovo pozorište, izgrađeno u doba cara Augusta, moglo je primiti do 6000 gledalaca i bilo je centralno mjesto društvenog života u antičkom Trstu.

View this post on Instagram

A post shared by TriesteCafe (@triestecafe)

Nakon toga, uputite se prema dvorcu Miramare, koji se nalazi na litici uz more. Ovaj veličanstveni dvorac, nekadašnja rezidencija nadvojvode Ferdinanda Maximiliana, danas je muzej koji čuva prekrasne zbirke namještaja, umjetnina i historijskih artefakata. Unutrašnjost dvorca odiše luksuzom i elegancijom, a posebno će vas oduševiti raskošno uređene sobe koje odražavaju stil i ukus 19. stoljeća. Osim same unutrašnjosti, svakako izdvojite dovoljno vremena za šetnju kroz prostrane vrtove dvorca. Vrtovi su uređeni u engleskom stilu, s njegovanom travom, cvjetnim gredicama i egzotičnim biljkama. Tokom šetnje uživajte u miru i tišini ovog zelenog raja te svakako istražite mali obalni put koji vodi do male marine.

Sljedeći dan obiđite Palazzo del Municipio, gradsku vijećnicu koja osvaja svojom impresivnom arhitekturom i historijskim značajem. Smještena na Piazza Unità d’Italia, ova veličanstvena zgrada nudi panoramski pogled na grad i more. Unutrašnjost vijećnice također je vrijedna pažnje jer obiluje brojnim dekoracijama i historijskim artefaktima koji svjedoče o bogatoj kulturnoj baštini grada.

Nakon posjeta gradskoj vijećnici, predlažemo nešto sasvim drugačije – posjeta špilji Grotta Gigante. Ova špilja, visoka 100 metara, široka 65 metara i dugačka 120 metara, jedna je od najvećih turističkih špilja na svijetu i poznata po svojim impozantnim stalaktitima i stalagmitima koji stvaraju čarobne prizore. Svakako uzmite neku od vođenih tura koje su dostupne na nekoliko jezika kako biste saznali više o geološkoj historiji i formacijama špilje. Također, prikladno se obucite jer su temperature unutar špilje niže, čak i tokom ljetnih mjeseci.