Keukenhof vrtovi

Uskoro će biti otvoreni predivni vrtovi tulipana, udaljeni samo pola sata vožnje od Amsterdama

Autor: Žene.ba
Uskoro će biti otvoreni predivni vrtovi tulipana, udaljeni samo pola sata vožnje od Amsterdama
Foto: X

Iako još uvijek kalendarski pripadamo zimi, već sada sanjarimo o toplini proljeća i svim čarima koje donosi. Proljeće često budi želju za putovanjem na izlete, a za mnoge je Amsterdam omiljena destinacija, posebno zbog činjenice da se upravo u proljeće Nizozemska preobražava u svoje najljepše izdanje - tada cvjetaju tulipani.

Najpoznatiji vrtovi tulipana na svijetu, Keukenhof, otvaraju svoja vrata posjetiteljima od 21. marta do 12. maja, a radno vrijeme je od 08:00 do 19:30. Vrijeme cvjetanja u Keukenhofu prati prirodne sezonske promjene, stoga nije moguće precizno odrediti najbolje vrijeme za posjetu. Početak sezone karakterišu šafrani, narcisi, hijacinti i rane vrste tulipana, dok kasnije u sezoni cvjetaju veće vrste tulipana. Keukenhof se može pohvaliti s čak 32 hektara vrtova, na kojima je posađeno više od sedam miliona cvjetova, od kojih je 800 različitih vrsta tulipana.

Tokom cijele sezone, u paviljonima se održavaju predivne izložbe različitog cvijeća. Za posjetitelje koji žele uživati u miru i tišini Keukenhofa, preporučuje se posjeta prije 10:30 ili nakon 16:00 sati. Također, dobro je znati da je park manje posjećen ponedjeljkom, utorkom i srijedom u usporedbi s ostalim danima.

Tips&Tricks za Keukenhof vrtove

  • ulaznice kupljene preko službene stranice vrta moguće je otkazati do četiri dana prije dolaska
  • Keukenhof je potpuno bezgotovinski, odnosno to znači da plaćanje možete napraviti samo debitnim ili kreditnim karticama
  • psi su dozvoljeni u Keukenhofu pod uslovom da su na povodcu i moguće je povesti jednog psa po osobi, no psi (osim licenciranih vodiča) ne mogu ući u paviljone i restorane
    iznad parka
  • nije moguće snimanje dronom radi sigurnosti i ugode ostalih posjetitelja
  • nije dopušteno hodati poljima cvijeća jer ih se na taj način može ošteti, a i polja su privatno vlasništvo uzgajivača, no dozvoljeno je fotografisanje.