Odlična alternativa

Zaboravite na prometne aerodrome: Ovaj brzi voz povezuje Pariz sa Amsterdamom

Autor: Žene.ba
Zaboravite na prometne aerodrome: Ovaj brzi voz povezuje Pariz sa Amsterdamom
Foto: Ilustracija

Pariški aerodrom Charles de Gaulle nije samo veliki nered za navigaciju, već je i nevjerovatno zauzet. I dok je amsterdamski aerodrom Schiphol mnogo organizovaniji, čistiji i moderniji od svog pariškog kolege, to je drugi najveći aerodrom na svijetu i jedan od najboljih aerodroma za međunarodne putnike, što ga čini prilično prepunim mjestom u najboljem slučaju od vremena. Pa zašto bi se iko mučio letenjem kada bi mogao lako uskočiti u direktni brzi voz od Pariza do Amsterdama (i obrnuto) umjesto toga?

Thalys je operater brzih vozova koji povezuje Pariz i Amsterdam direktno, čak i do 11 puta dnevno. Tačnije, povezuje dvije željezničke stanice Paris Gare du Nord i Amsterdam Centraal (pogledajte mapu ispod).

Obiđite i druge gradove

Voz između Pariza i Amsterdama staje u sljedećim gradovima: Brisel, Antverpen i Roterdam. Također se zaustavlja na aerodromu Schiphol prije dolaska u Amsterdam, a neka putovanja povezuju se sa aerodromom Charles de Gaulle nedaleko od Pariza.

Iako je Thalys dio Eurostar grupe, Eurostar vozovi se razlikuju od Thalys vozova. Eurostar vozovi ne povezuju direktno Pariz i Amsterdam.

Koliko košta vožnja vozom od Pariza do Amsterdama?

Cijena karte za vožnju vozom između Pariza i Amsterdama varira u zavisnosti od datuma putovanja i klase usluge koju želite, od 48 € do 149 €.

Općenito, što je rezervacija ranije, to je cijena jeftinija, pa ako znate datume na koje želite putovati, nemojte odlagati i rezervišite svoje putovanje. Ako ne znate tačno kada želite da putujete između dva grada, uključite neke nasumične datume u Thalysov sistem rezervacija i dobro pogledajte kalendar i cijene povezane sa datumima — verovatno možete pronaći dobru ponudu ako ste fleksibilni. Thalys obično otvara rezervacije do tri mjeseca unaprijed.

Zašto je bolje ići vozom umjesto avionom?

Dok je vozu Thalys potrebno više vremena da stigne od Pariza do Amsterdama nego avionu, putnici dobijaju na vremenu putujući Thalysovim vozom iz nekoliko razloga:

  • Željezničke stanice u Parizu i Amsterdamu nalaze se u gradskim centrima, dok su aerodromi izvan gradova, zbog čega je potrebno duže i skuplje putovanje da se stigne i odatle.
  • Aviokompanije zahtijevaju da stignete najmanje dva sata prije polaska vašeg međunarodnog leta, dok se možete pojaviti samo 25 minuta prije nego što vaš Thalys voz napusti stanicu. Imajte na umu da se prtljaga skenira u Parizu i da putnici moraju proći kroz detektor metala i pokazati svoje pasoše, ali je proces obično prilično brz.
  • Iz perspektive troškova, teško je reći koji je način prijevoza najekonomičniji jer cijene uvelike variraju i za putovanja vlakom i za letove prema mnogim faktorima, uključujući aviokompanije, datume, klase usluga, itd. To znači, ako rezervišete vaše putovanje vozom dovoljno rano, malo je vjerovatno da ćete pronaći let koji uključuje dva komada prtljaga koji se mogu takmičiti s najnižom Thalys-ovom kartom od 50 eura.