Grad na sedam brežuljaka

Zašto je proljeće najbolje vrijeme za posjetiti Rim?

Autor: Žene.ba
Zašto je proljeće najbolje vrijeme za posjetiti Rim?
Foto: Ilustracija

Vječni grad je drugo ime za Rim, zahvaljujući njegovom historijskom značaju kao kolijevke zapadne civilizacije i kršćanske kulture, a važi i za jedan od najljepših gradove Evrope. 

April u Rimu donosi nevjerovatnu ljepotu, čineći ga možda najpoželjnijim mjesecom za posjetiti. Iako veliki broj turista dolazi tokom Velike sedmice i Uskrsa, također, vrijedi imati na umu da su cijene hotela tada često više.

Ipak, uživat ćete u ugodnom vremenu sa temperaturama od 15 do 20 Celzijevih stepeni, što je savršeno za istraživanje ovog fascinantnog grada, kako piše Go World Magazin.

Rimski maraton, koji se obično održava krajem marta ili početkom aprila, privlači sportaše i turiste iz cijelog svijeta. Ako grad posjetite 21. aprila, bit ćete svjedoci proslave rođendana Rima, gdje lokalno stanovništvo učestvuje u spektakularnim događanjima poput borbi gladijatora, uličnih parada i vatrometa iznad rijeke Tiber.

Za mnoge turiste, početak maja je idealan trenutak za posjet Rimu, jer tada imaju slobodne dane za Međunarodni dan rada. U to vrijeme, prosječna temperatura iznosi oko 20-25 stepeni, pružajući ugodno vrijeme za istraživanje rimskih trgova i znamenitosti. Uz to, Rim u maju oduševljava svojim cvjetnim aranžmanima na terasama i zelenilom u parkovima.

Tokom svog boravka u Rimu, ne propustite učestvovati u događanjima poput "Open House Roma", godišnjeg slavlja arhitekture i dizajna, ili "Roma Outdoor Festival" koji donosi raznovrsne muzičke i umjetničke manifestacije u Vječni grad.

Jedna od zanimljivosti u maju je i Noć muzeja, gdje muzeji ostaju otvoreni do 2 sata ujutro, nudeći besplatne predstave i priliku za istraživanje bogate kulturno-historijske baštine Rima.

Uz svoju neodoljivu ljepotu i bogatu kulturnu baštinu, Rim u mjesecima proljeća, poput aprila i maja, postaje iznimno privlačna destinacija. Tokom ovog perioda, posjetitelji mogu doživjeti spoj historijskih čuda, umjetničkih događanja i cvjetnih čarolija koje obasjavaju grad. Bilo da uživate u blistavom spektaklu Uskrsa ili istražujete arhitektonske bisere tokom "Open House Roma", Rim odiše živopisnom energijom.

Sloboda i ugodno proljetno vrijeme čine posjetu Rimu u aprilu i maju jedinstvenim iskustvom, gdje svaki kutak grada ima svoju priču, čekajući da bude otkriven.