provjerite

Znate li koja je zemlja izmislila surfanje?

Autor: Žene.ba
Znate li koja je zemlja izmislila surfanje?
FOTO: BBC

U priobalnom selu Huanchaco, na obali Perua, tradicionalne čamce od trske poznate kao caballitos de totora koriste ribari već 3.500 godina.

Ovi čamci, nazvani "mali konji" zbog svog karakterističnog zakrivljenog prednjeg dijela, omogućavaju ribarima da se bore kroz talase kako bi stigli do svojih ribolovnih područja i potom se vrate na obalu.

Caballitos su izrađeni od čvrsto vezanih snopova trske koja raste u slatkim vodama blizu obale. Njihov dizajn omogućava im da se probiju kroz valove i preskoče ih. Dok su danas primarno korišteni za ribolov, historija ovih čamaca datira čak prije nego što se smatra da je surfing nastao na Havajima.

Međutim, ova tradicija je suočena s prijetnjama zbog komercijalnog ribolova, razvoja obale i erozije, što smanjuje dostupnost trske i čini ribolov manje profitabilnim. Mnogi mladi ljudi se okreću turizmu umjesto nastavku tradicionalnih praksi.

Kao odgovor na izazove, neki ribari koriste moderne materijale poput plastičnih boca kako bi kompenzirali nedostatak trske. S obzirom na rastući interes za surfing turizam u Huanchacu, ponuda vožnji turistima na ovim čamcima može pomoći u očuvanju ove drevne tradicije.

Da bi se tradicija caballito de totora očuvala, bit će potrebno da lokalna zajednica i buduće generacije nastave njegovati ovu kulturnu baštinu. Ova kombinacija tradicionalnih praksi i modernog turizma može pružiti šansu za opstanak ove jedinstvene tradicije.