Interesantan razlog

Znate li zašto stjuardese pri polijetanju sjede na rukama?

Autor: Žene.ba
Znate li zašto stjuardese pri polijetanju sjede na rukama?
Foto: Ilustracija

Stjuardesa je otkrila tajne fascinantne sigurnosne procedure koju ona i njene kolege slijede kako bi smanjili rizik od povreda u hitnim slučajevima.

Henny Lim, stjuardesa iz aviokompanije "Cebu Pacific" na Filipinima, postavila je intrigantno pitanje u svom TikTok videu: "Jeste li se ikada zapitali zašto članovi kabinskog osoblja sjede na rukama tokom polijetanja i slijetanja?"

@_hennylim_ Why do cabin crew sit on their hands while in their jumpseats? Check this video out to know! Special guest for today’s video: Clare demecillo Follow my Official Facebook Page: “Henny Joyce Lim” Follow me on Instagram: _hennylim_ #fyp #HJL #cabincrewlife #bracingposition #cebupacific #groundstop ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Taj fenomen naziva se "položaj oslonca", a u snimku koji je privukao više od 30 hiljada pregleda, 29-godišnja Lim otkriva fascinantne tajne sigurnosnih procedura koje ona i njezine kolege slijede kako bi smanjili rizik od tjelesnih povreda u hitnim situacijama.

"Ovaj položaj uključuje čvrsto vezanje sigurnosnog pojasa, uspravan položaj, sjedenje na rukama s dlanovima okrenutim prema gore, palčevima uvučenim i opuštenim rukama, te postavljanje stopala ravno na pod", pojasnila je Heni.

Hitne situacije

Cilj je održavati tijelo u čvrstom položaju kako bi se spriječile povrede u slučaju nepredviđene hitne situacije, objasnila je Heni Lim, stjuardesa.  Ona se sa kolegicom čvrsto vezala za svoje sjedište, stavila ruke ispod tijela i ukočila se kako bi ograničila pokrete tijela i smanjila rizik od povreda u slučaju problema.

Lim je naglasila da kabinsko osoblje prolazi kroz tihe provjere tijekom svakog polijetanja i slijetanja kako bi bilo pripremljeno za hitne situacije, uključujući svijest o opremi za hitne slučajeve, provjeru vrata, pažljivo slušanje naredbi i praćenje vizualnih tragova izvan aviona. Iako su korisnici TikToka bili iznenađeni ovim otkrićem, neki su izrazili suosjećanje prema kabinskom osoblju zbog stresa koji proizlazi iz stalne pripreme za potencijalne nesreće.