Ususret bajramu

Baklava cheesecake: Ukusna kombinacija hrskavog i kremastog koja će očarati vaše nepce

Autor: Žene.ba
Baklava cheesecake: Ukusna kombinacija hrskavog i kremastog koja će očarati vaše nepce
Foto: Ilustracija

S obzirom na nadolazeći bajram, mnogi od nas se pripremaju za kuhanje ukusnih delicija koje će obogatiti naše stolove. Od tradicionalnih hurmašica do ružica, priprema ovih slastica postaje sve prisutnija u našim domovima. Međutim, ovog puta istražujemo nešto sasvim drugačije - spoj tradicionalnog i modernog u jednom neodoljivom receptu baklava-cheesecake. U nastavku ćete pronaći kako stvoriti savršenu harmoniju okusa koja će zadovoljiti vaše nepce.

Sastojci

  • Sirup
  • 200 ml vode
  • 200 g šećera
  • 100 g meda
  • Sok jedne narandže ili pola limuna

Orašasti dio

  • 200 g orašatih plodova ( po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)
  • po želji 50 g sušenih grožđica
  • 1 kašikica cimeta
  • 4-5 kašika sirupa

Krema od sira

  • 600 g krem sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
  • 4 jaja
  • 2 kašike soka od limuna
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 40 g gustina ili glatkog brašna
  • Prstohvat soli

Kore 

  • 500 g kora za savijače
  • 125 g otopljenog maslaca

Priprema

Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.

Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.

Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.

Postupak slaganja:

Kalup za torte promjera 24cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.

Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro ju premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.

Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.

Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.

Rernu zagrijte na 160 stepeni. Ubacite tortu u rernu i pecite oko 55 minuta do sat vremena. Kad je pečena, ugasite rernu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.

Izvadite tortu, prelijte ju vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u frižider preko noći.