Baklava cheesecake: Ukusna kombinacija hrskavog i kremastog koja će očarati vaše nepce
S obzirom na nadolazeći bajram, mnogi od nas se pripremaju za kuhanje ukusnih delicija koje će obogatiti naše stolove. Od tradicionalnih hurmašica do ružica, priprema ovih slastica postaje sve prisutnija u našim domovima. Međutim, ovog puta istražujemo nešto sasvim drugačije - spoj tradicionalnog i modernog u jednom neodoljivom receptu baklava-cheesecake. U nastavku ćete pronaći kako stvoriti savršenu harmoniju okusa koja će zadovoljiti vaše nepce.
Sastojci
- Sirup
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 100 g meda
- Sok jedne narandže ili pola limuna
Orašasti dio
- 200 g orašatih plodova ( po 50 g badema, oraha, lješnjaka i pistacija)
- po želji 50 g sušenih grožđica
- 1 kašikica cimeta
- 4-5 kašika sirupa
Krema od sira
- 600 g krem sira
- 150 g šećera u prahu
- 120 g grčkog jogurta, kiselog vrhnja ili milerama
- 4 jaja
- 2 kašike soka od limuna
- 100 ml vrhnja za šlag
- 40 g gustina ili glatkog brašna
- Prstohvat soli
Kore
- 500 g kora za savijače
- 125 g otopljenog maslaca
Priprema
Pripremite sirup. Pomiješajte sve sastojke za sirup. Kad proključa, kuhajte 15 minuta.
Pripremite orašasti dio. Orašaste plodove sameljite u sjecku, ali ne skroz u prah, neka ostane komadića. Dodajte cimet i gorožđice ako koristite, te ohlađeni sirup i promiješajte. Smjesa ne smije biti tekuća, nego ljepljiva, sirup je tu samo malo da poveže smjesu.
Pripremite kremu od sira. Smiksajte krem sir i šećer u prahu dok ne postane kremast. Dodajte ostale sastojke i sjedinite.
Postupak slaganja:
Kalup za torte promjera 24cm obložite papirom za pečenje po dnu, a ostatak kalupa namastite. Jednu koru ostavite sa strane.
Uzimajte jednu po jednu koru za savijače i dobro ju premažite otopljenim maslacem. Slažite ih u kalup tako da višak presavijete preko obruča kalupa.
Kad ste potrošili kore, pospite sa malo više od pola smjese od orašatih plodova i dobro ih utisnite. Istresite kremu od sira, pa preko kreme pospite ostatkom smjese orašatih plodova.
Prebacite presavijeni višak kora prema sredini torte, preklopite preko kreme. A onaj list koji ste ostavili sa strane natrgajte na komadiće i poslažite po vrhu torte.
Rernu zagrijte na 160 stepeni. Ubacite tortu u rernu i pecite oko 55 minuta do sat vremena. Kad je pečena, ugasite rernu, a tortu ostavite unutra sa malo otvorenim vratima nekih 10-20 minuta.
Izvadite tortu, prelijte ju vruću hladnim sirupom, po vrhu i rubovima. Tortu ohladite na sobnoj temperaturi, pa ubacite u frižider preko noći.