Bosanska kafa se našla na listi 100 najboljih bezalkoholnih pića svijeta, objavio je Taste Atlas.
Zauzela je 66. mjesto, sa ocjenom 4,1.
Iako su prilično slične, bosansku kafu najbolje je opisati kao vrstu turske kafe, stoji u objavi Taste Atlasa.
Bosanska verzija se priprema sa prženim zrnima kafe koja su fino mljevena, ponekad koristeći starinsku spravu.
Postoji nekoliko načina pripreme, ali najčešći je da se u tradicionalnu džezvu s dugim drškom prelije prokuhana voda, zagrije se, a zatim se doda mljevena kafa.
Kombinacija se zatim miješa i zagrijava dok se na vrhu ne podigne gusta pjena.
Treba ostaviti da odstoji dok se talog kafe ne slegne na dno.
Često se mala količina tople vode dodaje u lonac nakon što se kafa skuha.
Bosanska kafa nikada nije zaslađena, ali se uz kafu uvijek poslužuju kocke šećera.
Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i gricnuti, a nakon toga slijedi gutljaj kafe.
Bosanska kafa se uvijek poslužuje u džezvi, na velikom tanjiru, uz malu keramičku šoljicu (fildžan), šećer i čašu vode.
Često je uz rahat lokum, desert nalik želeu.
Prvo mjesto spomenute zauzela su meksička bezalkohola pića aguas frescas.
Kompletnu listu pogledajte ovdje.