
Hiša Franko, renomirani slovenski restoran smješten u Kobaridu, još jednom je potvrdila svoju izvrsnost ulaskom na prestižnu listu The World’s 50 Best Restaurants, na ovogodišnjem proširenom rangiranju od 51. do 100. mjesta zauzevši visoko 69. mjesto.
Ova vijest stiže uoči glavne ceremonije proglašenja 50 najboljih restorana koja će se održati u junu u italijanskom Torinu.
The World’s 50 Best Restaurants je jedna od najutjecajnijih gastronomskih lista na svijetu, čiji izbor vrši panel od preko hiljadu međunarodnih stručnjaka — chefova, kritičara, ugostitelja i gastro entuzijasta. Iako nosi naziv „50 Best“, lista se već godinama proširuje, a uvrštavanje u top 100 smatra se znakom izvrsnosti i velikim profesionalnim priznanjem.
View this post on Instagram
Hiša Franko je već od ranije prepoznata kao jedan od najboljih restorana u Evropi, a zasluge za to pripadaju Ani Roš, šefici kuhinje koja svoj rad temelji na izvornim lokalnim namirnicama iz doline Soče i planinskih krajeva, ali ujedno ih vješto reinterpretira kroz moderan i sofisticiran pristup.
View this post on Instagram
Posebno je značajno što je Hiša Franko 2023. postala prvi slovenski restoran koji je osvojio tri Michelinove zvjezdice — najviše moguće priznanje u svijetu fine dining gastronomije, koje potvrđuje vrhunsku kvalitetu i inovativnost.
View this post on Instagram
Ovo novo priznanje na globalnoj listi dodatno potvrđuje kontinuitet visokih standarda i kreativnosti koje Hiša Franko njeguje, čime se ovaj restoran iz male Slovenije afirmira u samom vrhu svjetske gastronomije.