Po ljetnim vrućinama, malo ko ima volje da pali rernu, ali to ne znači da treba odustati od slatkog zalogaja! Donosimo vam jednostavan recept za limunski kolač bez pečenja, lagan, kremast i pun svježine.
Priprema je brza, rezultat je savršen, a ukus će vas odmah podsjetiti na ljeto.
Šta vam je potrebno:
- 250 g keksa s maslacem
- 70 g omekšalog maslaca
- 100 ml limunovog soka
- 200 ml soka od narandže
- 20 g gustina (škrobnog brašna)
- 50 g šećera
- prstohvat soli
- 200 g jogurta
- 500 g krem sira
- 60 g šećera u prahu
- 1 paketić bourbon vanilin šećera
- naribana korica dva limuna
- 15 g instant želatina
- Za dekoraciju: kriške limuna, svježi listići mente
Priprema:
1. Podloga od keksa:
Kekse usitnite u blenderu ili u vrećici pomoću valjka. Maslac otopite pa ga pomiješajte s keksima. Dobivenu smjesu utisnite u kalup za tortu i stavite u frižider.
2. Limunski preljev:
U manji lonac stavite limunov i sok od narandže, dodajte gustin, šećer i malo soli. Miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
3. Krema:
Pomiješajte jogurt, krem sir, šećer u prahu, vanilin šećer, naribanu limunovu koricu i želatin. Sve dobro izmiksajte i ostavite da se hladi 20-ak minuta.
4. Finalni korak:
Kremu rasporedite po ohlađenoj podlozi, poravnajte. Preko toga lagano prelijte limunski preljev. Ostavite kolač u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći). Dekorišite po želji.

Ovaj kolač je odličan izbor za rođendane, izlete, druženja ili kad vam jednostavno treba osvježenje uz kafu. Bez puno truda, a s puno okusa!