Lažno tijesto: Pizza sa podlogom od karfiola idealna za one koji izbjegavaju ugljikohidrate
Ako prečesto jedete pizzu, a voljeli biste izbaciti preveliku količinu ugljikohidrata, postoji odlično rješenje za vas.
Iako okusom nikad neće biti kao prava pizza od dizanog tijesta, sigurno da će vas pizza sa podlogom od karfiola zadovoljiti - nije bez razloga hit već godinama i još uvijek u trendu među svima koji pokušavaju jesti zdravije, prenosi Index.
Karfiol nema puno kalorija, što ga čini odličnim izborom za one koji žele održavati ili smanjiti tjelesnu težinu. Također je bogat vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, vitaminom B6 i folnom kiselinom. Vlakna u karfiolu podržavaju zdravu probavu i pomažu u održavanju osjećaja sitosti, što može pomoći u kontroli težine.
Glukozinolati u karfiolu pomažu tijelu u detoksikaciji i eliminaciji štetnih tvari, a dobar je izvor vitamina K koji je ključan za zdravlje kostiju. Konzumacija krfiola može pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca zbog niskog udjela zasićenih masti i visokog udjela vlakana.
Karfiol sadrži niz korisnih hranjivih tvari poput mangana, magnezija i kalija, a popularan je među osobama koje slijede niskougljikohidratne dijete jer sadrži relativno malo ugljikohidrata. Uz sve ove prednosti, karfiol je fleksibilna namirnica koju možete pripremiti na različite načine.
Jednako dobro podnosi kuhanje, pečenje i prženje, a služi i kao zamjena za tijesto u nekim receptima, kao i u ovom našem receptu u nastavku - za pizzu sa podlogom od karfiola.
Sastojci:
- 800 g karfiola
- 2 jaja
- 200 g gaude
- sol, biber, češnjak u prahu
- 2 kašike ulja
- nadjev po želji
Priprema
Karfiol operite, očistite i usitnite u multipraktiku na veličinu zrna riže. (ako nemate multipraktik, poslužite se rendetom koristeći onu stranu sa najvećim rupicama)
Usitnjeni karfiol kratko popržite na ulju. (oko 10 min)
Začinite po želji.
Karfiol ostavite da se prohladi, te dodajte jaja i ribani sir.
Smjesu prebacite na papir za pečenje, oblikujte pizzu oko 30 cm.
Stavite peći u zagrijanu rernu na 250°C oko 15 min, dok tijesto ne promjeni boju.
Na pečeno tijesto tek onda možete staviti dodatke za pizzu, pazeći kako je ne biste pretrpali.
Vratiti u rernu na 5-8 min dok se sir ne otopi.
Pizzu kratko prohladiti i poslužiti.