Nova godina je pred vratima, a ako planirate nezaboravan doček u društvu prijatelja kod kuće, imamo sjajne prijedloge za savršene slane zalogaje koji će oduševiti vaše goste.
Bez obzira volite li brze grickalice ili ste spremni isprobati nešto malo složenije, donosimo popis recepata koji će savršeno upotpuniti vašu proslavu.
Lisnato tijesto – svestran klasik
Lisnato tijesto jedan je od najjednostavnijih i najsvestranijih sastojaka za party zalogaje. Možete ga puniti raznim nadjevima – od sira i pršuta do povrća i začina.
Priprema je brza, a rezultati će nestati u trenu.
Ako ne znate što biste pripremili za ručak, neka vam današnja ideja bude inspiracija.
Sve što trebate za ovaj brzi recept jest paket gotovog lisnatog tijesta, malo piletine i sira, a ovaj će vas recept oduševiti jer ga možete prilagoditi sebi.
Lisnato s piletinom – sastojci:
Paket zamrznutog lisnatog tijesta (ili dva paketa svježeg lisnatog tijesta)
Pileća prsa
Sirni namaz
300 g ribanog sira
Žumanjak
Sezam
Priprema:
Ako koristite zamrznuto lisnato tijesto, odledite ga preko noći, dok svježe tijesto jednostavno izvadite iz pakiranja i razvaljajte na podlozi posutoj brašnom. Sastojke podijelite kako biste formirali dvije rolade.
Lisnato tijesto premažite sirnim namazom, dodajte polovicu začinjene piletine, a zatim pospite naribanim sirom. Zarolajte, premažite žumanjkom i po želji pospite sezamom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok ne postane zlatno i hrskavo.
Poslužite toplo ili hladno.
Savjet: Ako želite ubrzati pripremu, piletinu možete kratko prepržiti na tavi prije nego što je dodate u roladu. Osim piletine, lisnato tijesto možete puniti i s različitim nadjevima poput mljevenog mesa, šunke i sira, povrća, lososa ili tune.
Mirisne slane pite
Ako želite impresionirati goste, pripremite mirisne slane pite. Ovaj zalogaj je idealan za veće proslave i možete ga puniti po želji – od mesnih do nadjeva od povrća.
Brza pita sa špinatom i sirom
Sastojci:
1 paket lisnatog tijesta
500 g špinata
200 g kremastog sira
100 g feta sira
100 g naribane gaude
2 čehna bijelog luka
1 jaje
maslinovo ulje
sezam
žumanjak + kašika kiselog vrhnja
Priprema:
Špinat kratko blanširajte, ohladite i sitno nasjeckajte.
Na maslinovu ulju prepržite bijeli luk, dodajte špinat, sjedinite i začinite. Maknite s vatre, ohladite, pa pomiješajte sa sirom i jajem. Lisnato tijesto nadjenite smjesom, zarolajte i narežite na komade. Posložite u pleh. Pomiješajte žumanjak i vrhnje, premažite pitu i pospite sezamom.
Pecite 30 minuta na 200°C, dok ne postane zlatno.
Poslužite toplo ili hladno uz proljetnu salatu.
Lisnato tijesto s hrenovkama i pancetom
Sastojci:
2 paketa zamrznutog lisnatog tijesta
14 dugačkih hrenovki
Senf
28 tankih listova pancete
2 žumanjka
Sezam
Za umak:
100 ml pasiranog paradajza
3 kašike kečapa
1 kašike senfa
Sol, papar, ružmarin
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200°C. Razvaljajte tijesto i premažite senfom.
Hrenovke prepolovite, omotajte pancetom, a zatim omotajte trakom tijesta.
Smotuljke stavite na pleh, premažite žumanjkom s mlijekom, pospite sezamom i pecite 25 minuta. Za umak pomiješajte sve sastojke.
Savjet: Hrenovke možete zamijeniti kobasicama.
Mekane kiflice
Također, ne zaboravite na mekane kiflice. Ove sočne i mirisne kiflice nikada ne izlaze iz kuhinje i sigurno će postati hit na svakom stolu.
Grickalice
Ako ste ljubitelj pripreme tijesta, ove grickalice će sasvim sigurno oduševiti sve prisutne. Pogledajte u nastavku kako možete pripremiti ove neodoljive lisnate štapiće: