I lako se primjenjuju

Tražite zamjenu za prašak za pecivo? Postoji više rješenja

Autor: Žene.ba
Tražite zamjenu za prašak za pecivo? Postoji više rješenja
Foto: Ilustracija

Ove namirnice su vrlo svestrane i mogu se koristiti na različite načine, uključujući i zamjenu za prašak za pecivo. One nude širok spektar mogućnosti u kuhinji, dodajući ne samo okus već i teksturu jelima. U nastavku otkrivamo koje su to namirnice. 

Soda bikarbona može zamijeniti prašak za pecivo kada se kombinuje s kiselim sastojkom poput limunove kiseline, kiselog vrhnja ili jogurta. To je zato što soda bikarbona sama po sebi nije kiselina kao prašak za pecivo te zahtijeva dodatak kiselih sastojaka kako bi pravilno djelovala.

Soda bikarbona i jogurt

Jogurt je kiselkast, što omogućuje sodi bikarboni da proizvede ugljični dioksid i djeluje kao prašak za pecivo. Također, dodaje vlagu i blagi okus tijestu.

Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 šoljice jogurta = 1 kašika praška za pecivo

Soda bikarbona i mlaćenica

Mlaćenica, poput jogurta, pruža kiselinu koja reaguje sa sodom bikarbonom, pomažući tijestu da naraste. Mlaćenica dodaje i blagu kiselkastu notu pečenim proizvodima.

Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 šoljice mlaćenice = 1 kašika praška za pecivo

Soda bikarbona i kiselo vrhnje

Kiselo vrhnje je još jedan kiseli sastojak koji može pomoći sodi bikarboni da proizvede ugljev dioksid i djeluje kao prašak za pecivo te će pridonijeti bogatstvu i vlazi tijesta.

Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 kašike kiselog vrhnja = 1 kašika praška za pecivo

Soda bikarbona i bijeli ili jabučni ocat

Ocat je vrlo kiseo sastojak koji može učinkovito reagovati  sa sodom bikarbonom kako bi tijesto naraslo. Ocat može imati oštar okus, pa ga koristite u receptima gdje će se njegov okus izgubiti ili biti maskiran drugim sastojcima.

Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 kašike bijelog octa = 1 kašika praška za pecivo

Soda bikarbona i limunov sok

Idealno za kolače, muffine i druge pečene proizvode gdje limunov sok neće negativno uticati na okus.

Omjer: 1/4 kašike sode bikarbone + 1/2 kašike limunovog soka = 1 kašika praška za pecivo