Popularno jelo

Turski lahmađun dobio europsku oznaku porijekla

Autor: Žene.ba
Turski lahmađun dobio europsku oznaku porijekla
Foto: Agencije

Poznati lahmađun iz Gaziantepa u Turskoj zvanično je dobio ozna­ku zaštićene geografske oznake (PGI) u Europskoj uniji, čime je ovaj tradicionalni specijalitet postao peti proizvod iz Gaziantepa s takvim priznanjem.

Vijest je potvrdila gradonačelnica Fatma Šahin, naglašavajući da je riječ o važnom koraku u očuvanju i promociji lokalne gastronomske tradicije.

Gaziantep, grad na jugoistoku Turske poznat po bogatoj gastronomskoj baštini, sada se može pohvaliti s ukupno 107 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom.

Lahmađun, često nazivan "turskom pizzom", pravi se od tankog tijesta i smjese začinjenog mesa, a smatra se jednim od najprepoznatljivijih jela regije.

Gradonačelnica Šahin podsjetila je da se lahmađun pridružio nizu poznatih gaziantepskih proizvoda koji su već dobili EU oznaku – poput gaziantepske baklave, arapskog bijelog luka, lokalne kafe i antepske paste od pistacija.

"Ova priznanja čuvaju autentičnost naših okusa i jačaju globalni ugled Gaziantepa, istovremeno donoseći novu ekonomsku vrijednost našem gradu", izjavila je Šahin, zahvalivši svim institucijama koje su podržale proces registracije.