Jedan od najzdravijih doručaka

Volite li palentu? Namirnica koja topi kilograme, jača imunitet...

Autor: Žene.ba
Volite li palentu? Namirnica koja topi kilograme, jača imunitet...
Palenta / Ilustracija

Izuzetno zdravo jelo koje podstiče rad crijeva i ubrzava metabolizam.

Kačamak ili palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koji su neophodni našem tijelu. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer također utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.

Dobrobiti palente ili kačamaka:

Najzdraviji doručak na svijetu, topi kilograme i salo, neguje srce, a ubrzava metabolizam, jača imunitet kod djece, smanjuje rizik od kancera debelog crijeva i pojave hemoroida, smanjuje holesterol, spriječava gojaznost.

Dijeta sa palentom od 4 dana:

Ponedjeljak:

Doručak: 100 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 100 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz

Večera: 100 g palente, šolja kefira

Utorak:

Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz

Večera: 100 g palente, šolja kefira

Srijeda

Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz

Večera: 200 g palente, šolja kefira

Četvrtak

Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac

Ručak: 300 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz

Večera: 200 g palente, šolja kefira

Kako se pravilno sprema palenta:

U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo miješajte da se ne ugrudva i a potom možete umiješajte svježe razbijena jaja.

Kada je palenta spremljena dodajte dvije kašičice blago prepečenog susama, prenosi Krstarica.