Želite svježe ukusno pecivo za doručak, ali vas mrzi da napuštate kuću ovo nedeljno jutro? Vjerujemo da imamo rješenje i pravi recept za vas.
Američko pecivo, poznato kao bagel se pravi od samo pet sastojaka i za sve vam je potrebno oko 20 minuta vremena.
A rijetko ko može da odoli toplom i svježem pecivu nadjeven sa vašim omiljenim namazom.
Sastojci:
1 šolja grčkog jogurta
1 šolja brašna
1 jaje
prašak za pecivo
začini (susam, beli luk u prahu, so) opciono
Priprema:
Uključite rernu da se zagrije na 190 stepeni.
Dok se pećnica grije, umutite tijesto. Stavite brašno, jogurt i prašak za pecivo u zdjelu i miješajte sve dok ne dobijete ljepljivo tijesto.
Pripremite radnu površinu, pospite brašna po njoj i mijesite testo dok ne postane glatko. Ako vam je tijesto pregnjecavo, slobodno dodajte pomalo brašna dok ne bude lijepe teksture.
Potom oblikujte masu u loptu i podijelite je na četiri jednaka dijela koje ćete formirati u manje loptice.
Svaku lopticu spljoštite i napravite rupu u sredini kako bi dobili prepoznatljivi bagel oblik. Prebacite pecivo na pleh obložen pak papirom.
U posebnoj zdjeli umutite jaje sa malo vode, i premažite pecivo. Zatim, ukoliko želite pospite so i ostale začine po njemu i ubacite u rernu da se peče 20 minuta.
Bagel je gotov onda kada tijesto naraste i dobije blago zlatnu boju.
Tradicionalno se jede tako što ćete da ga presiječete po sredini i svaku polovicu namažete sa izdašnim krem sirom. Naravno, i svakim drugim namazom prema vašoj volji.