Poseban događaj

Kodeks odijevanja na vjenčanjima: Šta treba, a šta ne treba nositi kao gost na vjenčanju

Autor: Žene.ba
Kodeks odijevanja na vjenčanjima: Šta treba, a  šta ne treba nositi kao gost na vjenčanju
Foto: Instagram

Vjenčanja su posebni događaji koji zahtijevaju primjereno odijevanje kako bi se poštovao protokol i stvorila svečana atmosfera. Kao gost na vjenčanju, važno je imati na umu određene smjernice o tome što nositi i što izbjegavati. Evo nekoliko savjeta o tome kako se pravilno obući za različite vrste vjenčanja.

Formalna vjenčanja

Formalna vjenčanja obično se održavaju u večernjim satima i zahtijevaju elegantnu odjeću. Dame bi trebale nositi dugu haljinu ili elegantnu večernju haljinu, dok bi gospoda trebala odabrati tamno odijelo ili smoking. Izbjegavajte previše upadljive boje ili uzorke kako biste poštovali ozbiljnost događaja.

Poluformalna vjenčanja

Poluformalna vjenčanja često se održavaju u poslijepodnevnim satima ili u manje formalnim prostorima poput vrta ili restorana. Dame mogu odabrati elegantnu koktel haljinu ili odijelo, dok su muškarci slobodniji u izboru odijela - od laganih odijela do sportskih sakoa. Boje i uzorci mogu biti malo opušteniji, ali i dalje treba izbjegavati preveliku ekscentričnost.

Ljetna vjenčanja

Ljetna vjenčanja često su opuštenija i manje formalna. Gosti se mogu osjećati slobodnije u odabiru svijetlih boja i lagane odjeće. Duge ljetne haljine, lagani odijeli ili čak lepršave haljine od laganog materijala su prikladni izbori. Izbjegavajte tamne, teške tkanine i previše slojeva kako biste ostali udobni u vrućim ljetnim danima.

Šta nikako ne nositi

Iako je važno biti elegantan i primjeren, postoje određene stvari koje nikada ne biste trebali nositi na vjenčanju. To uključuje bijelu odjeću, koja je rezervisana samo za mladu, kao i previše izazovne ili neprimjerene kombinacije. Također izbjegavajte previše casual odjeće poput traperica ili patika, osim ako je to izričito naznačeno u pozivu.