Duga tradicija

„Nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo“: Znate li značenja simbola na vjenčanju?

Autor: Žene.ba
„Nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo“: Znate li značenja simbola na vjenčanju?
Vjenčanje / Ilustracija

Torta, veo, prstenje… Jeste li se ikad pitali koje je značenje svega onog što čini jedno vjenčanje i zašto se tradicionalno, kroz stoljeća, ponavljaju isti simboli? Iako se savremena vjenčanja prilično razlikuju od vjenčanja naših prabaka i pradjedova, neke smo elemente zadržali – i to ne bez razloga.

Od boje vjenčanice do bacanja riže, ništa nije slučajno i mnogi detalji koji su i dan danas dio svakog vjenčanja zapravo imaju zanimljivo, dublje značenje. Možda će Vas iznenaditi to što neki svadbeni simboli svoje korijenje vuku još iz antičkog doba, dok su drugi nastali u novije vrijeme. U nastavku pogledajte one najzanimljivije...

Bijela haljina

Bijela boja mladenkine haljine i ostalih detalja potječe iz doba vladavine engleske kraljice Viktorije, a opće je poznato kako bijelo simbolizuje čistoću, nevinost i dobrotu. I danas su najpopularnije bijele vjenčanice.

Bacanje riže

Riža simbolizuje blagostanje, bogatstvo i plodnost, a običaj bacanja riže na mladence na Zapad je došao s Orijenta. Danas je, iz praktičnih razloga, riža većinom zamijenjena konfetima ili laticama.

Svadbena torta

Još su stari Rimljani pekli torte za vjenčanja, ali ove slastice tada nisu bile raskošne kao danas. Uglavnom su se torte pravile od ječma ili pšenice, a više su nalikovale hljebu ili pogači. Danas je teško zamislivo, no, tada je bio običaj baciti svadbenu tortu na mladenkinu glavu jer se vjerovalo da će to povećati njezinu plodnost. Svaki gost uzeo bio i čuvao komadić torte jer je to donosilo sreću.

Kum

Rijetko ko zna kako običaj da vjenčanju prisustvuje kum dolazi iz Srednjeg vijeka kada je bilo uobičajeno da se mladenku otme iz drugog plemena ili klana, a upravo je to bila zadaća kuma. S druge strane, postoji i romantičnija interpretacija o kumu kao pomagaču koji čuva mladenku kako je neko drugi ne bi odveo uoči ili za vrijeme vjenčanja.

Prstenje

Prstenje simbolizuje posebnu vezu mladenke i mladoženje, a sam krug znak je za beskonačnost vječne bračne ljubavi. Prsten se u zapadnoj civilizaciji tradicionalno nosi na prstenjaku lijeve ruke zbog vjerovanja da je ovaj prst povezan izravno sa srcem. Prstenom na ovom prstu željelo se postići da ljubav zauvijek ostane u srcu.

Dijamant na zaručničkom prstenu simbol je Venere, božice ljubavi. Naime, baš kao dijamant, kad se pojavi na noćnom nebu planet Venera izgleda kao da sjaji vlastitim unutarnjim sjajem. U Antici su dijamant zvali i Venerinim kamenom.

Mladenkin buket

Iako se danas buketi većinom prave od ruža i ostalog ukrasnog cvijeća, tradicionalno se buket za mladenku sastavljao od mirisnih biljaka kao što su ružmarin i lavanda, ali i od češnjaka za koji se vjerovalo da tjera zle duhove te narančinog cvijeta koji simbolizuje plodnost.

Veo

I ovaj romantični dio mnogih vjenčanica svoje korijenje vuče iz antičkog doba kad se mladenka pokrivala velom kako je budući suprug ne bi vidio do zadnjeg trenutka. Naime, tada su se brakovi dogovarali među porodicama, pa muškarac nije znao kako će izgledati njegova žena kako je ne bi mogao odbiti ako mu se ne svidi. Prema mističnijem objašnjenju ovog običaja, mladenku se pokrivalo velom kako bi je se zaštitilo od zlih demona koji na taj način nisu mogli vidjeti na koga baciti kletvu.

„Nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i nešto plavo“

Stara izreka kojom se preporučuje mladenki da na sebi za dan vjenčanja nosi nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno te nešto plave boje potječe iz srednjovjekovne Evrope. Nešto staro simbolizuje dio mladenaca iz njihova života prije braka, nešto novo simbolizuje novi početak u bračnoj luci. Bio je običaj posuditi nešto od nedavno vjenčanog para jer to donosi sreću i novopečenim mladencima. I na kraju, nešto plavo bira se jer ta boja simbolizuje čistoću i vjernost.

Sada kada ste upoznati sa značenjima ovih tradicionalnih simbola možete pri planiranju vlastitog vjenčanja odlučiti na što ćete staviti dodatan naglasak, kako bi Vaš dan bio još posebniji, piše vjenčanice.com.hr.