vjenčanje

Šta ako nas najbolja prijateljica ne odabere za kumu?

Autor: Žene.ba
Šta ako nas najbolja prijateljica ne odabere za kumu?
FOTO: Ilustracija

Vjenčana kuma osoba je od povjerenja, ona koja će biti uz mladenku, ohrabrivati je, naći snage za obje kada zavlada stres, pratiti njen raspored bolje i od nje same i u svakom trenutku biti oslonac.

Onda je potpuno logično da ta kuma bude naša najbolja prijateljica. Barem je tako mislila i Marta, no do toga nije došlo.

28-godišnja je Marta sa svojom najboljom prijateljicom bliska već deset godina, od prve godine fakulteta.

"Dijelile smo sve tajne, strahove, nadanja, planove. Zapravo ih dijelimo i dalje, ništa se nije promijenilo i nismo se udaljile", piše zadovoljna.hr

"I dalje sam ja ta koju prvu nazove kada ju nešto muči, ona je ta koju ja nazovem kada sam u stresu, izmučena PMS-om, ali i kad sam sretna i želim s njom pričati o nekim zabavnim svakodnevnim događajima", dodala je.

Ali kada je njena najbolja prijateljica rekla da ona i njen zaručnik znaju datum vjenčanja, izostalo je ono logično i očekivano pitanje: Hoćeš li mi biti kuma? Marta je najprije mislila da se to valjda podrazumijeva jer su i dalje najbliskije prijateljice pa je pitanje valjda suvišno, ali na jednoj kafi došlo je do neugodnog iznenađenja.

Prijateljica me primila za ruku i rekla: "Slušaj, ljubi, ti znaš da ja tebe volim najviše na svijetu i znaš da te već odavno smatram sestrom, a ne samo prijateljicom, ali odlučila sam da će moja vjenčana kuma biti Markova sestrična".

Praktičan izbor?

Martu je ta odluka šokirala pa je pitala prijateljicu zašto će joj kuma biti zaručnikova sestrična, pogotovo nakon što se prijateljičin monolog nastavio time da će ona i dalje biti njena prva osoba od povjerenja tokom vjenčanja.

Rekla mi je da ja živim sama u podstanarskom stanu i da znam kakvu je ona djevojačku večer oduvijek sanjala, a ne želi da ja uzimam kredit ili trošim previše na zabavu ili poklone pa je jednostavno praktičnije da službena kuma bude neko drugi iako ću ja i dalje biti njena desna ruka za sve ostalo.

Svadba se bliži, moji su osjećaji i dalje pomiješani i nisam sigurna trebam li joj ovo u potpunosti oprostiti.

Tako je ova mladenka na prvo mjesto stavila svoje želje, a pritom pokušala objasniti prijateljici da između njih sve i dalje ostaje isto te da je nikako ne želi povrijediti.