Romantični pejzaži

Vjenčanje iz snova u Toskani

Autor: Žene.ba
Vjenčanje iz snova u Toskani
Foto: Instagram

Sezona vjenčanja je polako počela, a dok se mnogi pripremaju za taj događaj, svaki detalj dobiva posebnu pažnju. Od jelovnika do haljina, svaki aspekt je bitan, a datum koji ste označili u kalendaru će ostati dugo u pamćenju. Ambijent igra ključnu ulogu u stvaranju ukupnog dojma, posebno ako je venčanje planirano na otvorenom, što je čest izbor u toplijim mjesecima. Nedavno smo otkrili predivno imanje u Toskani, nazvano La Foce, čija bajkovita bašta pruža savršen prostor za proljetna i ljetna vjenčanja.

Val d'Orcia je regija u Toskani poznata po svojim vinogradima, slikovitim brdima, zelenim poljima i prirodnim ljepotama. Ovo područje je bilo inspiracija mnogim renesansnim slikarima, a zbog svoje estetike je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine u Europi početkom 20. stoljeća.

View this post on Instagram

A post shared by Misha Moon (@misha_moon)

La Foce

La Foce je imanje smješteno upravo u ovom skrivenom kutku Toskane, na pola puta između Rima i Firence. Sastoji se od vile iz 15. stoljeća koja danas služi kao mjesto za različite proslave i porodična okupljanja. Tokom prošlog stoljeća, ovo imanje je bilo dom engleske književnice Iris Origo i njenog supruga, a bašta koja se nalazi na imanju je posebno dizajnirana za nju.

View this post on Instagram

A post shared by Misha Moon (@misha_moon)

Bašta u La Foce smatra se idealnom kombinacijom prirodnog pejzaža i arhitekture 20. stoljeća. Arhitekt je uspješno spojio talijansku i englesku tradiciju, stvarajući simbol i glavnu zvijezdu ovog područja. Ovisno o godišnjem dobu, bašta nudi različite prizore, od snježnih pokrivača do raskošnog cvijeća u proljeće. Tokom toplijih mjeseci, bašta je posebno popularna kao lokacija za otvorena vjenčanja.

Idealna za vjenčanja

Privatna bašta La Foce danas je jedna od najljepših u cijeloj Italiji, s namjerom da dodatno obogati već predivan pogled na dolinu i vulkansku kupolu. Bašta je postupno proširivana, a danas se u njoj mogu pronaći raznovrsne biljke i drveće. Lavanda, ružmarin, trešnje, borovi i limuni samo su neke od biljnih vrsta koje se mogu pronaći ovdje. Na prvi pogled, čak i virtualno, moguće je zamisliti mirise koji dominiraju ovim prostorom.

Bašta je otvorena za javnost od 24. marta do 30. otkbora svake godine, ali posjeta se mora unaprijed rezervisati, posebno zbog sve češćih organizacija vjenčanja na otvorenom. Tokom posjete, ne propustite priliku probati tradicionalna talijanska jela u restoranu Dopolavoro La Foce. Očarani lokalnim okusima, sigurno ćete poželjeti ponovno se vratiti.