Djeca koja jedu ovo su ljubaznija – nauka kaže da nije slučajnost

Šta ako bi promjena prehrane mogla učiniti djecu ljubaznijom i sklonijom dijeljenju? Novo istraživanje pokazuje da su mališani koji redovno konzumiraju ribu spremniji pomoći prijateljima i suosjećati s drugima.
Naučnici sa Univerziteta u Bristolu analizirali su prehrambene navike hiljada sedmogodišnjaka i otkrili jasnu povezanost između unosa ribe i prosocijalnog ponašanja. Djeca koja ne jedu ribu uopće imaju čak 43% manju vjerovatnost da će dijeliti igračke, pomagati vršnjacima ili tješiti nekoga ko je uznemiren.
Pitanje održivosti
Ključ se krije u hranjivim tvarima. Riba je bogata vitaminom D, jodom, selenom i omega-3 masnim kiselinama – sastojcima koji imaju ključnu ulogu u razvoju mozga i emocionalnoj stabilnosti.
Naravno, postavlja se i pitanje održivosti. S obzirom na to da su okeani pod prijetnjom prekomjernog izlova i zagađenja, vrijedi razmotriti ekološki prihvatljive izvore omega-3, poput lanenih sjemenki, algi ili orašastih plodova.
Dakle, ako želite da vaše dijete bude malo empatičnije – možda je vrijeme da riba češće završi na tanjiru ili barem pronađete alternativu koja hrani i um i srce.