ZNAKOVI UPOZORENJA

Emocionalna i socijalna razvojna kašnjenja kod djece: Uticaj tehnologije i roditeljstva

Autor: Žene.ba
Emocionalna i socijalna razvojna kašnjenja kod djece: Uticaj tehnologije i roditeljstva
Foto: Ilustracija

Različiti faktori, uključujući uticaj tehnologije i različite roditeljske pristupe, oblikuju moderno ponašanje djece, koje se često manifestuje kroz izazove u javnim situacijama kao što su igrališta, trgovački centri i rođendanske zabave.

Dok su nekada takva ponašanja smatrana nedopustivim, danas su postala svakodnevica, uključujući javno omalovažavanje, kukanje i maltretiranje roditelja. Važno je prepoznati da tehnologija, uključujući internet, društvene mreže, videoigre i mobitele, značajno utiče na živote djece. Ova ovisnost može izazvati anksioznost, depresiju i društvenu izolaciju, što dalje može dovesti do emocionalne nezrelosti i problema u ponašanju.

Drugi faktor je roditeljski pristup, koji može varirati od prekomjerne brige do nedostatka odgovarajuće autoritarnosti. Ovi stilovi mogu podupirati razvoj razmaženog ponašanja kod djece, što se manifestuje kroz nisku toleranciju frustracije, slabe vještine rješavanja problema, lošu radnu etiku i društvene probleme.

Ova kombinacija faktora rezultira dječjim ponašanjem koje zahtijeva pažljiviju analizu i razumijevanje kako bi se adekvatno adresirali izazovi modernog odgoja.