Psihijatar objasnio

Fizičko kažnjavanje u odgoju djece nije rješenje, objašnjeno i zašto

Autor: Žene.ba
Fizičko kažnjavanje u odgoju djece nije rješenje, objašnjeno i zašto
Dijete / Ilustracija - Unsplash

Brojna istraživanja pokazuju da fizičko kažnjavanje ima negativan utjecaj na razvoj djece. Međutim, neki roditelji, u naletu bijesa, još uvijek pokušavaju disciplinirati djecu nasiljem. Psihijatar Vladimir Đurić u svom tekstu je pojasnio zašto je to loše.

"Ako nam je potpuno nezamislivo da uopće i pomislimo, a kamoli da kažemo, ili, ne daj Bože, zaista i pretučemo ženu jer je bila neposlušna ili jer nas je dovela do ludila, zašto bi nam bilo u redu dijete učiniti žrtvom nasilja? Zato što je manje i slabije? Zato što se ne može braniti? Zato što nas ne može prijaviti? Zato što ne može otići od nas? Zato što mu je naša ljubav potrebna kao zrak pa će se stalno vraćati po još, iako mu mi umjesto toga nanosimo nezamislivu bol", napisao je u sada već viralnoj objavi, prenosi Index.

Prema riječima Dr. Đurića nasilje je apsolutno neprihvatljivo prema djeci, ali i u bilo kojem drugom obliku.

Kazao je kako ne postoji niti jedno jedino opravdanje za to.

"Ostavite stare priče. Oko 30% 'normalnih' roditeljstava nekad su bila takva da je socijalna služba trebala momentalno reagirati i spasiti tu djecu od nasilja i ostalih užasa koji su se podrazumijevali jer 'svi to tako rade'. Ne pitajte kako mi, psihijatri, to znamo. Da nema roditelja, ne bi bilo ni psihoterapije. Djeca koja su dobivala batine i postala dobra, normalna i uspješna ljudi su to uspjela usprkos batinama, a ne zbog njih", tvrdi dr. Đurić.

"Postoji hiljade boljih metoda odgoja od fizičkog kažnjavanja"
Govori da su djeca samo djeca, imaju previše energije, potreba i emocija. Njihovi mehanizmi su nedovoljno zreli i razvijeni da bi to sve ukrotili, razumjeli i obradili.

Doktor zaključuje kako su im potrebni odrasli kao regulatorni i smirujući faktor, a ne kao neko ko im nanosi bol.

'Zamislite da dođete kod prijatelja zato što ste uznemireni, plačete, bojite se i ne možete se smiriti, a on vas prebije. Kako bi vam bilo? Koliko bi vam to pomoglo? Ako su djeca zaista nesnosno nemirna, treba ih liječiti. Ili se mi trebamo liječiti ako nemamo strpljenja i živaca", rekao je psihijatar.

Na kraju teksta dodaje da postoji mnogo boljih načina odgoja od fizičkog kažnjavanja i nasilja.

"Pogotovo onaj stari i izvorni koji postulira da 'djeca ne slušaju, već imitiraju', i da će se uvijek mnogo više postići ljubavlju, suosjećanjem, razumijevanjem, podrškom i jasnim granicama nego batinama. Nema bolje investicije od ljubavi", zaključio je dr. Đurić.