Temelji za budućnost

Kako možemo unaprijediti svijest kod djece o važnosti i vrijednosti njihovih igračaka

Autor: Žene.ba
Kako možemo unaprijediti svijest kod djece o važnosti i vrijednosti njihovih igračaka
Foto: Ilustracija

U dječjem razvoju, igračke imaju nezamjenjivu ulogu. Oni su predmeti koje djeca koriste za zabavu, istraživanje svijeta oko sebe te neprekidno uče kroz igru, stvarajući uloge i istražujući kako najbolje izraziti svoje emocije.

Igračke, posebno didaktičke igračke, poboljšavaju motorički razvoj kod djece. Kada djeca koriste igračke i uče kako rukovati s njima, aktivno vježbaju motoričke vještine i razvijaju koordinaciju oka i ruke. To im pomaže napredovati kroz različite faze fizičkog razvoja.

Igračke potiču kreativnost i maštu kod djece. Na primjer, kada dobiju set igračaka poput kocki za gradnju ili lutke, koriste ih kako bi stvarali priče tokom igre. Igračke postaju više od materijalnih objekata jer djeca kroz njih uče i shvataju svijet oko sebe.

Osim toga, igračke potiču kognitivni razvoj tokom ključnih godina djetinjstva, poboljšavajući pažnju i pamćenje. One također služe kao alat za istraživanje znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, prilagođen određenoj dobi.

Igračke također imaju važnu ulogu u emocionalnom razvoju djece. Kada djeca formiraju veze s omiljenim igračkama, to im pomaže izražavati emocije na zdrav način. Kada roditelji sudjeluju u igri s djetetom koristeći te igračke, to im pomaže u izgradnji veza. Na taj način, igračke postaju odličan alat za povezivanje, stvaranje pozitivnih uspomena i interakciju s osjećajima djece.

Kako će dijete cijeniti igračke?

Međutim, ako je dijete svakodnevno okruženo novih igračkama i kupuje mu se sve što poželi, ako su igračke razbacane i nemaju svoje mjesto, učinak neće biti u potpunosti takav. Štaviše, djetetu će se slati poruka da može dobiti sve što poželi, a ako ta igračka dolazi nakon plakanja, riječ je i o svojevrsnoj manipulaciji roditeljima. Jednako je i s pospremanjem igračaka – ako vi to radite umjesto njega, opet mu se šalje poruka da može sve dobiti i da samo ne treba misliti ni na šta.

Zato je važno poduzeti neke od sljedećih koraka.

1. Budite jasni

Kad djeci kažemo da se brinu za svoje igračke, ona možda ne razumiju šta to znači. Zadaća roditelja je objasniti djeci taj koncept. Započnite s prepoznavanjem igračaka i igara koje vaša djeca vole.

Recite: Vidim koliko voliš tu igračku i znam da je još dugo želiš imati.

Početak s takvom izjavom pokazuje da ste vi i vaše dijete tim. Zatim ga pitajte šta misli da može učiniti kako bi predmet duže trajao. Ovisno o tome o čemu se radi, odgovori mogu varirati od održavanja čistoće (na primjer, vanjske igračke koje nakupljaju prljavštinu) do mijenjanja baterija na vrijeme. Pažljivo rukovanje osjetljivim predmetima još je jedan dobar podsjetnik za djecu.

2. Neka bude zabavno

Podučavanje vaše djece da čuvaju svoje igračke na sigurnom, čistom i organiziovanom može se pretvoriti u igru, a to će ih motivisati da i dalje nastave s tom praksom. Recite mu koja su vaša očekivanja (jedna se igračka pospremi prije nego što se druga izvadi, odredite posebna mjesta za svaku igračku/igru itd.), a zatim možete mjeriti koliko mu je vremena potrebno da sve stavi na pravo mjesto. Pohvalite dijete kada dobro brine o igračkama. Ono će tu aktivnost povezati s dobrim osjećajima i zato nastaviti s tim.

3. Neka sve ima svoje mjesto

Kutije, košare, komode s ladicama i ormari dobri su prostori za skladištenje. Ako svom djetetu kažete da pospremi stvari, morate osigurati i mjesto na koje može staviti te stvari. U suprotnom, vaš zahtjev je kao da svom djetetu date slagalicu kojoj nedostaju tri dijela – to je nemoguć zadatak.

Kada podučavate svoje dijete da se brine o imovini, želite da svaki aspekt bude što zabavniji i pozitivniji. Ako je prostor slobodan i lako ga je pronaći, čišćenje je lako, a briga o stvarima manji je posao. To rezultira s manje svađa i bržim pospremanje.

4. Rotirajte igračke

U posljednje vrijeme sve se češće spominje rotacija igračaka. Radi se o tome da nakon što primijetite da je djetetu određena igračka nezanimljiva, tu istu igračku pospremite negdje gdje mu neće biti dostupna. Kada je izvadite za nekoliko sedmica, imat će osjećaj kao da je dobio novu igračku.

Svakako, to nemojte raditi s djetetovom omiljenom igračkom koja mu pruža i emocionalnu potporu.

5. Neka nove igračke budu zaslužene

Kada dijete ima previše igračaka i lako dolazi do njih, neće ih znati cijeniti. Zato bi trebalo izbjegavati kupnju novih igračaka tijekom običnog posjeta trgovini dok kupujete namirnice i slično. Ako dijete silno želi neku igračku, dogovorite se s njim da će to biti za rođendan, neki praznik ili možda nakon doniranja starih igračaka.

Izbjegavajte kupovanje novih igračaka kao nagradu za ocjene. Smisao ocjena nije u tome da ih djeca doživljavaju kao kaznu ili nagradu.