Postoji razlog

Mliječni zubi vašeg djeteta imaju važnu ulogu, a evo i zašto

Autor: Žene.ba
Mliječni zubi vašeg djeteta imaju važnu ulogu, a evo i zašto
Foto: Ilustracija

Ispravna briga i održavanje higijene prvih zubića od izuzetne su važnosti ne samo za trenutno zdravlje djece, već i za kasniji rast i dobrostanje stalnih zuba. Mliječni zubi djeluju kao "čuvari" prostora za stalne zube koji će se pojaviti nakon što mliječni zubi ispadnu.

Ispod svakog mliječnog zuba nalazi se zametak stalnog zuba koji će se razviti na istom mjestu. Zato je ključno da mliječni zubi ostanu zdravi i kada ispadnu, jer pružaju prostor za rast novih zuba. Što duže mliječni zubi ostanu u vilici i što su zdraviji, povećava se vjerovatnost da će dijete razviti zdrave i pravilno postavljene zube kada izrastu svi stalni zubi. Neliječeni korijen mliječnog zuba može negativno utjecati na razvoj novog, stalnog zuba, stvarajući nepovoljne uslove, prenosi ČuvajZdravlje.ba

Zdravi zubi igraju ključnu ulogu u općem zdravlju tijela. Poznato je da karijesni zubi mogu izazvati različite infekcije koje postaju kronične, stoga su važni čak i mliječni zubi. Osim toga, zdravi zubi imaju značajan utjecaj na proces varenja. 

Mliječni zubi su važni u razvoju govora - za govor koristimo jezik, usne i obraze, odnosno usnu duplju i sve u njoj. U ovome i zubi imaju veoma važnu ulogu, a kako rastu mliječni zubi tako i dijete polako uči da priča. Njega mliječnih zuba je zdrava navika koju dijete stiče i upravo zato je važno prati zube od prvog zubića i postepeno učiti dijete kako da brine o svojim zubima i kasnije. Pravilna i redovna higijena zuba važna je navika koja se najbolje stiče u ranom djetinjstvu.