negativne posljedice

Mnogi roditelji umiruju dijete mobitelom, ali to nije rješenje

Autor: Žene.ba
Mnogi roditelji umiruju dijete mobitelom, ali to nije rješenje
Foto: Ilustracija

U današnjem digitalnom dobu, mobilni telefoni su postali neizostavan dio naših života, a mnogi roditelji često posežu za njima kako bi smirili svoje nemirne ili nezadovoljne mališane. Međutim, iako ovo može biti privremeno rješenje koje pruža trenutno olakšanje, postoji niz razloga zbog kojih je korištenje mobilnih telefona kao sredstva za umirivanje djece opasno i može imati dugoročne negativne posljedice.

Prvo, stalna izloženost male djece ekranima mobilnih telefona može imati negativan uticaj na njihov razvoj. Stručnjaci upozoravaju da prekomjerno korištenje ekrana može dovesti do problema s koncentracijom, pažnjom i mentalnim zdravljem kod djece. Osim toga, dugotrajno gledanje u ekran može negativno uticati na razvoj vida kod djece, što može rezultirati kratkovidnošću ili drugim očnim problemima.

Drugo, korištenje mobilnih telefona kao sredstva za umirivanje može postati loša navika koja će se teško iskorijeniti kasnije u životu djeteta. Umjesto da uče zdrave strategije za suočavanje sa stresom ili nelagodom, djeca mogu postati ovisna o tehnologiji kako bi se nosila sa svojim emocionalnim izazovima.

Također, kada roditelji koriste mobilne telefone kako bi umirili djecu, propuštaju priliku za izgradnju dubljeg emocionalnog odnosa s njima. Umjesto da se posvete dijalogu, utjehi ili zagrljaju, roditelji često posežu za ekranima, što može dovesti do osjećaja odbačenosti ili zanemarivanja kod djece.

Kako biste izbjegli ove potencijalne negativne posljedice, važno je pronaći alternative za umirivanje djece koje ne uključuju mobilne telefone. To može uključivati čitanje priče, igru na otvorenom, crtanje ili jednostavno razgovor o tome što dijete osjeća i kako mu možete pomoći. Na taj način, možete izgraditi snažan emocionalni odnos s djetetom i potaknuti zdrave navike za suočavanje sa stresom i nelagodom u budućnosti.