Prema istraživanjima

Ovaj jednostavan test otkriva hoće li dijete prerasti alergiju na kikiriki

Autor: Žene.ba
Ovaj jednostavan test otkriva hoće li dijete prerasti alergiju na kikiriki
Foto: Ilustracija

Alergija na kikiriki je među najizraženijima i najčešćim kod djece. Roditelji često osjećaju strah zbog ove alergije, jer može biti tako jaka da dijete može imati alergijsku reakciju čak i na prisustvo kikirikija u zraku, na primjer, ako se neko dijete otvori vrećicu smokija u blizini.

Ipak, kroz pubertet ili odrastanje, mnoga djeca prerastu alergiju na kikiriki, što olakšava brigu roditeljima oko prehrane i potrage za odgovarajućim sastojcima. Nedavna studija provedena na Dječjem istraživačkom institutu Murdoch u Melbourneu sugeriše da bi se odgovor na pitanje hoće li dijete prerasti alergiju na kikiriki mogao predvidjeti već u ranijoj dobi.

Studija je pratila promjene u razinama antitijela kod djece s alergijom na kikiriki, jer su antitijela proteini koje naš imunološki sistem proizvodi kako bi prepoznao i neutralizovao neželjene tvari. Rezultati su pokazali da promjene u nivoima antitijela tokom vremena mogu biti korisniji pokazatelji od jednokratnog testiranja za predviđanje hoće li dijete prerasti alergiju na kikiriki.

Djeca koja su zadržala alergiju na kikiriki imala su povećane reakcije u kožnim testovima i povećanom nivou protutijela na kikiriki tokom godina. S druge strane, djeca čija je alergija na kikiriki nestala pokazivala su smanjenje reakcije u kožnim testovima i smanjenje nivoa određenih antitijela tokom vremena.

Iako su mnoge škole uvele pravila zabrane kikirikija, stručnjaci ističu da su pranje ruku i obeshrabrivanje dijeljenja hrane učinkovitiji pristupi. Ključno je također osposobljavanje školskog osoblja za reagovanje na teške alergijske reakcije. Ova istraživanja mogu pomoći alergolozima u prepoznavanju djece koja će vjerovatno prerasti alergiju na kikiriki i onih kojima će biti potreban dugoročan nadzor i izbjegavanje kikirikija.