osjetljiva kategorija

Povratak u školu i kako ojačati imunitet kod djece?

Autor: Žene.ba
Povratak u školu i kako ojačati imunitet kod djece?
Foto: Ilustracija

Roditelji se često pitaju: Kako ojačati imunitet kod djece?

Postoje li načini za jačanje imunog sistema i zaštitu od prehlada, gripa i drugih bolesti?

Postoje li načini kako ojačati imunitet kod djece?
Odgovor je da — ali ne postoji čarobni štapić ili čarobni suplementi. Najbolji način da održite imunološki sistem zdravim je, u osnovi, preduzimanje potrebnih koraka za očuvanje zdravlja. Koliko god zvučalo dosadno, to je provjereno i istinito.

Omogućite im zdravu ishranu
Pod „zdravom“ ishranom mislim na ishranu bogatu voćem i povrćem (preporučuje se pet porcija dnevno, i trebali bi zauzimati polovinu svakog tanjira), cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima. Zdrava ishrana također uključuje mliječne proizvode ili drugi izvor kalcijuma i zdrave masti, poput biljnih ulja.

Hrana koju treba izbjegavati su prerađeni proizvodi, hrana s dodatim šećerom i nezdrave masti, poput zasićenih masti prisutnih u životinjskim proizvodima. To ne znači da vaše dijete nikada ne smije jesti kolačiće ili sladoled. No, ako želite da vaše dijete bude zdravo, takva hrana ne bi trebala biti prisutna svaki dan.

Mnogi dodaci ishrani tvrde da jačaju imuni sistem, prenosi Ljepota i Zdravlje. Dok još uvijek nije jasno koliko su efikasni, nijedan od njih ne može zamijeniti zdravu ishranu. Ako vaše dijete odbija povrće ili ima ograničenu ishranu, multivitamin s gvožđem može imati smisla; razgovarajte sa svojim doktorom o tome da li su vitamini ili dodaci ishrani dobra ideja za vaše dijete.

Osigurajte im dovoljno sna
Svi nam je potreban san da bismo obnovili i napunili energiju, uključujući i djecu. Količina sna koja je potrebna djetetu varira prema dobi (od 12 do 16 sati dnevno za dojenčad do osam do 10 sati za tinejdžere) i također od djeteta do djeteta (neka jednostavno trebaju više sna od drugih). Možete podstaći zdrav san ograničavanjem ekrana — za tinejdžere, uređaji bi trebali biti isključeni sat ili dva prije spavanja i po mogućnosti ne bi trebali biti u spavaćoj sobi tokom noći — i pridržavanjem redovnog rasporeda.

Pobrinite se da budu aktivni
Vježbanje nas drži zdravima i manje sklone oboljenjima. Djeca bi trebala biti aktivna barem sat vremena dnevno. „Aktivno“ ne mora značiti igranje sporta ili odlazak u teretanu; to može biti igra na igralištu ili šetnja. Više nije nužno bolje; ako imate dijete koje je ozbiljan sportista i vježba nekoliko sati dnevno, pobrinite se da vježbanje ne utiče na san ili uzrokuje iscrpljenost, što može uzrokovati probleme s imunološkim sistemom.

Upravljajte stresom
Stres nas čini manje zdravima i sklonijima infekcijama. Pobrinite se da djeca imaju vrijeme za igru i pristup aktivnostima i ljudima koji ih usrećuju. Provodite vrijeme zajedno kao porodica i stvorite prilike za vaše dijete da razgovara o svemu što bi moglo biti zabrinjavajuće. Ako imate zabrinutosti oko raspoloženja ili emocionalnog zdravlja vašeg djeteta, razgovarajte sa svojim doktorom.

Osigurajte da su ažurirani s važnim vakcinama
Imunizacije nas štite od raznih bolesti. Provjerite sa svojim doktorom da li je vaše dijete ažurirano s vakcinama. Vakcina protiv gripe preporučuje se svima starijima od šest mjeseci.

Ne zaboravite jednostavne mjere opreza
Svi u porodici mogu poduzeti jednostavne mjere opreza za očuvanje zdravlja. Perite ruke. Pokrijte kašalj i kihanje laktom. Ostanite podalje od bolesnih osoba koliko god je moguće.

Ako vaše dijete ima zdravstveni problem koji može otežati borbu protiv infekcija, razgovarajte sa svojim doktorom o dodatnim ili različitim mjerama opreza koje trebate preduzeti.