sigurnost djece

Savjetnica za autosjedalice: 80 posto nesreća događa se dva kilometra od kuće

Autor: Žene.ba
Savjetnica za autosjedalice: 80 posto nesreća događa se dva kilometra od kuće
FOTO: Ilustracija

Želite li biti odgovoran roditelj kada je u pitanju zaštita vašeg djeteta u autu? Počnite tako što ćete poštovati zakon kojim se štiti vaše dijete i uvijek koristite sigurnosni pojas i budite uzor vašem djetetu!

Kako odabrati odgovarajuću autosjedalicu?

U razgovoru novinara portala index.hr s Janom Bosanac, savjetnicom za autosjedalice udruženja Roda, koja nam je objasnila kako odabrati odgovarajuću autosjedalicu, na što roditelji trebaju paziti kad stavljaju dijete u nju i dokad ju je potrebno koristiti.

"Roditelji prvenstveno trebaju odabrati kategoriju autosjedalice prema dobi, visini i težini djeteta. Nakon toga trebaju provjeriti koje sustave vezanja imaju u svojem vozilu (pojas, isofix, top tether) i upute automobila, u kojima piše koja vrsta sjedalice se može postaviti na pojedina mjesta u vozilu.

Najvažnije je da sjedalica odgovara djetetu i vozilu, a to će roditelji najbolje vidjeti ako je isprobaju prije kupnje. Autosjedalice nisu univerzalne i ne odgovaraju svim vrstama i modelima vozila. Gotovo svi dućani dozvoljavaju isprobavanje autosjedalica u vozilima.

Roditelji, dakle, trebaju odabrati nekoliko autosjedalica u ponudi blizu mjesta stanovanja te otići s djetetom i vozilom u isprobavanje", rekla je.

"Roditelji, pazite da je dijete ispravno vezano"

Bosanac moli roditelje da paze da dijete uvijek bude ispravno vezano, bez obzira na duljinu puta: "Najkraće vožnje su i najopasnije vožnje. 80 posto nesreća događa se u naseljenom mjestu, 2 kilometra od kuće. Autosjedalica uvijek i bez iznimke, dijete ispravno vezano uvijek i bez iznimke."

Do kad se koriste autosjedalice?

"Autosjedalice se koriste do 150 cm visine. Postoji jednostavna provjera u 5 tačaka je li dijete spremno za vožnju bez autosjedalice. Dijete sjedne na sjedište tako da su stražnjica i leđa skroz uz naslon.

Ako pojas leži ispravno preko tijela (gornji dio preko sredine ramena i prsa, ne preko vrata, donji dio nisko preko kukova, ne preko trbuha), koljena su presavinuta preko ruba sjedala i dijete može tako mirno sjediti cijelim putem, onda se može voziti bez autosjedalice", rekla je Bosanac.

Ispravno korištenje autosjedalica za djecu

Preporuka je da sva djeca do 12 godina starosti budu vezana na zadnjem sjedištu. Istraživanja pokazuju da stavljanje djeteta na zadnje sjedište, umjesto na prednje, smanjuje mogućnost ozljede i smrti za više od 30%, bez obzira da li vozilo ima vazdušni jastuk na suvozačevom mjestu.

U prvim mjesecima života djeteta, do 15-tog mjeseca, dječije sjedalice trebaju biti okrenute suprotno od smjera vožnje kako bi garantovale zaštitu glave u stadiju rasta kada bebin vrat i kičma još uvijek nisu dobro formirani. Autosjedalicu za djecu stariju od 15 mjeseci možete postaviti okrenutu prema naprijed, jer tako pruža najbolju zaštitu za leđa i unutrašnje organe.