Korisne ideje

Uz ove savjete potaknite dijete da čita više

Autor: Žene.ba
Uz ove savjete potaknite dijete da čita više
Foto: Ilustracija

Jeste li ikada razmišljali o tome kako potaknuti svoje dijete da se zaljubi u čitanje? Čitanje je ključni dio razvoja djece, potiče njihovu maštu, razvija vokabular i pomaže u razumijevanju svijeta oko njih. No, ponekad može biti izazov potaknuti djecu da se zainteresiraju za knjige, pogotovo u doba pametnih telefona i videoigara.

Zboga vam donosimo 10 kreativnih savjeta kako biste svoje mališane potaknuli na čitanje kod kuće:

1. Stvorite ugodan kutak za čitanje

Odredite poseban kutak u kući koji će biti rezervisan za čitanje. Udobna stolica ili mekani jastuci, dovoljno svjetla i mirna atmosfera ključni su za poticanje koncentracije.

2. Budite primjer

Djeca često oponašaju ponašanje svojih roditelja, stoga pokažite svoju ljubav prema čitanju tako što ćete često uzimati knjige u ruke i pokazati kako uživati u čitanju.

3. Organizujte porodično čitanje

Redovno vrijeme za čitanje kao porodica može biti izvrstan način da se potakne ljubav prema knjigama. Možete čitati zajedno naglas ili svako može odabrati svoju knjigu i čitati tiho.

4. Postavite ciljeve i nagrade

Postavite ciljeve za čitanje, poput čitanja određenog broja stranica ili knjiga sedmično, i nagradite svoje dijete kad postigne te ciljeve, možda posebnom knjigom koje je željelo ili izletom u biblioteku.

5. Dajte djeci izbor

Dopustite djeci da biraju knjige koje ih zanimaju. Pustite ih da istražuju različite žanrove i autore kako bi pronašli ono što ih zaista zanima.

6. Stvorite književni klub

Organizujte književni klub za djecu s prijateljima ili komšijama. Tako će imati priliku raspravljati o knjigama, dijeliti svoje dojmove i poticati jedni druge na čitanje.

7. Povežite čitanje s drugim aktivnostim

Integrišite čitanje u druge aktivnosti koje djeca vole, poput izrade umjetničkih radova inspirisanih knjigama ili pripremanja jela iz priča.

8. Posjetite biblioteke ili knjižare

Redovne posjete biblioteci ili knjižari mogu biti izvrstan način za otkrivanje novih knjiga i stvaranje navike čitanja.

9. Koristite tehnologiju

Iskoristite prednosti tehnologije kako biste potaknuli čitanje, poput aplikacija za čitanje e-knjiga ili audioknjiga koje djeca mogu slušati dok se igraju ili putuju.

10. Budite strpljivi i podržavajte

Neka čitanje bude zabavno i bez pritiska. Budite strpljivi, podržavajte djetetov interes za knjige i slavite svaki napredak.

Ovo su najljepše kombinacije

Ombre zidovi su novi hit u svijetu enterijera

Ljubav ne poznaje godine?

Svi pričaju o novoj romantičnoj komediji Anne Hathaway

Nije samo roditeljima teško

Kako stres roditelja utiče na djecu