uređenje prostora

4 sobne biljke idealne za kupatilo: Upijaju vlagu, sprečavaju razvoj buđi i daju toplinu

Autor: Žene.ba
4 sobne biljke idealne za kupatilo: Upijaju vlagu, sprečavaju razvoj buđi i daju toplinu
FOTO: Freepik

Kako da iskoristite vlagu iz kupatila i spriječite razvoj buđi? Nabavite 4 sobne biljke koje upijaju vlagu i izgledaju jako lijepo.

Bez obzira na to koliko su lijepe, ne možete da izaberete svoje biljke samo na osnovu estetske vrijednosti: takođe ćete morati da razmotrite različite uslove koji će omogućiti vašoj biljci da napreduje.

Nivo vlažnosti, svjetlost i zalivanje visoko su na toj listi. Upravo to otežava izbor savršene biljke za kupatilo koje može imati prekomjernu vlagu jer obično nema prozor i samim tim ni svjetla, prenosi mondo.ba

Kompanije "RootGrowings" je na TikToku pomaže svima da ronađu pravu kućnu biljku i preporučuje četiri biljke posebno za ovaj izazovan prostor. "One ne samo da poboljšavaju izgled vašeg kupatila, već i neumorno rade na smanjenju vlage, vlažnosti i potencijala za pojavu buđi“, nedavno su podijelili sa svojih 264.000 pratilaca na TikToku.

Ovo su 4 sobne biljke koje će vašem kupatilu donijeti ljepotu i iz njega apsorbovati vlagu, a imamo i savjete kako da njegujete biljke tokom jeseni.

1. Bostonska paprat

Prva biljka koju RootGrovings preporučuje jeste bostonska paprat, ukrasna biljka koja puca od jarkozelenih listova.

Ova paprat nije samo vizuelna poslastica već i heroj vlažnosti. Postavljanje bostonske paprati u kupatilo može značajno smanjiti nivo vlage, stvarajući prijatno okruženje, kaže se u TikTok postu.

Posadite bostonsku paprat „u zatvorenom prostoru na jakoj, indirektnoj sunčevoj svjetlosti, daleko od promaje i otvora za grijanje. Obezbijedite što je moguće više vlažnosti i pažljivo pratite tlo kako biste osigurali da biljka ostane konstantno vlažna.

2. Engleski bršljan

Još jedna biljka za kupatilo koja sakuplja vlagu, a koju RootGrovings predlaže jeste engleski bršljan - lak za održavanje i sposoban da uspijeva u toplim, vlažnim okruženjima. Ova biljka je poznata po svojoj lozici i elegantnom lišću.

Engleski bršljan je odličan izbor za kupatilo. Ne radi se samo o estetici - ova biljka aktivno upija vlagu, pomaže u borbi protiv vlage i zauzvrat smanjuje rizik od razvoja buđi.

3. Sanseverija ili svekrvin jezik

Još jedna biljka za koju se zna da upija vlagu iz vazduha, a prema RootGrovingsu, ona je idealan dodatak svakom kupatilu bez prozora. „Nema svjetla? Nema problema“, kaže se u drugom TikTok postu.

@rootgrowings Houseplant for No Window Bathroom? 🌿 Got a bathroom with no windows? No problem! 🪴 Learn this easy trick with snake plants (Sansevieria trifasciata) to keep your bathroom green and fresh. 🌱✨ #happyday #Houseplants #SnakePlant #IndoorGardening #PlantCare ♬ Melody - Darryl Scotti and Big Yard

Nabavite dvije sanseverije (odlično tolerišu slabo osvjetljenje), stavite jednu u kupatilo, a jednu na svijetlo mjesto. Povremeno im zamijenite mjesto, otprilike jednom u dva mjeseca.

4. Ljiljan mira ili spatifilum

Spatifilum ima bujno zeleno lišće i upadljive bijele cvjetove, koji mogu ostaviti utisak u svakoj prostoriji. Ipak, stručnjaci kažu da vole vlagu i da ih je potrebno redovno orošavati osim ako se ne drže u okruženju sa visokom vlagom kao što je kupatilo.

Osim svojih prelijepih bijelih cvjetova, ovaj ljiljan je moćna sila kada je u pitanju poboljšanje kvaliteta vazduha, kaže RootGrovings. "Ova elegantna biljka u vašem kupatilu može doprinijeti zdravijem i prijatnijem prostoru."